Frizura u fušu – kazna i do 50 tisuća kuna

Zakon koji će omogućiti obračun s radom na crno i radom u fušu kad su u pitanju obrtničke djelatnosti, u proceduru bi mogao već na današnjoj sjednici Vlade. No, još uvijek nije sasvim jasno kako će to inspektori po kućama tražiti neregistrirane frizere, vodoinstalatere, soboslikare….

Zakon o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti predviđa kazne u iznosu od tri do 50 tisuća kuna, ali i oduzimanje imovine stečene nezakonitim radom.

Taj zakon Hrvatska obrtnička komora traži već dugo godina jer time želi zaštiti obrtnike koji su uredno registrirani i plaćaju poreze i ostale namete državi. Na kraj se želi stati, primjerice, frizerima, vodoinstalaterima, soboslikarima, automehaničarima koji nemaju prijavljen obrt, a obavljaju tu djelatnost, ili imaju prijavljen obrt, ali rade na crno, Tako zakidaju državu, ali i stvaraju nelegalnu konkurenciju onima koji uredno podmiruju svoje obveze, piše Novi list.

Od kažnjavanja onih koji angažiraju majstore na crno zasad se odustalo.

Zakon bi u proceduru mogao već na današnjoj sjednici Vlade, iako se još uvijek lome koplja kako riješiti novu ulogu državnih inspektora. Oni bi prema zakonskom prijedlogu trebali imati ovlasti ulaska u kuće i ostale objekte, primjerice, garaže u kojima netko obavlja rad na crno, primjerice pruža frizerske usluge.

Te će, kao i druge obrtničke poslove, na primjer popravke kućanskih aparata, farbanje stanova ljudi koji nemaju registriranu djelatnost ubuduće moći raditi samo za vlastite potrebe i pružajući rodbinsku i prijateljsku pomoć.

No, u jednom dijelu radne skupine, postoji skepsa prema tom rješenju jer će biti teško utvrditi je li susjedska pomoć samo pomoć prvom susjedu ili i onome tko stanuje tri kuće dalje ili u drugoj zgradi. Uz to, upozorava dio stručnjaka, kako spriječiti ljude da pomažu prijateljima koji žive na drugom kraju grada ili u drugom gradu, makar nije riječ ni o susjedima ni o rodbini.

Još veći problem u provedbi zakona mogla bi stvoriti odredba po kojoj će inspektori imati ovlasti nadzora ako prime dojavu da netko u svojoj kući obavlja djelatnost za koju nigdje nije registriran. Ni policija ne može bez sudskog naloga ući u nečiju kuću i provesti nadzor, pa nije jasno kako će to tek moći inspektori koji istražuju rad na crno.

Vezani članci:

arti-201103070365006
arti-201103080067006

Povratak na Net.hr