NI NAJBOLJI NI NAJGORI / EU studija otkrila: Za razliku od većine Europljana, Hrvati iznad 50 godina imaju riješeno stambeno pitanje

Image
Foto: Pixsell/ Patrik Macek

Vlada je u kontinuitetu povećala prosječne mirovine za nešto više od 38 posto, dok je kroz intervencije i dodatno osnaživanje najniže mirovine povećala za 48 posto, istaknuo je Piletić

1.6.2023.
15:42
Pixsell/ Patrik Macek
Play logo

Za razliku od drugih zemalja EU-a, većina starijih od 50 u Hrvatskoj ima riješeno stambeno pitanje, dobre socijalne veze i ekonomsku situaciju u skladu s općom, a povećanje njihovog životnog standarda moguće je ostvariti kroz bolju dugotrajnu zdravstvenu skrb i mirovine.

Pokazuju to rezultati predstavljeni u četvrtak u sklopu završne konferencije "SHARE - istraživanje o zdravlju, starenju i umirovljenju u Europi", istraživanja u kojem sudjeluje 28 europskih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je jedinstven projekt unutar Europske komisije kojim se želi trend sve starijeg stanovništva u Europi razmotriti kroz sve strateške dokumente, zakonske okvire i akcijske planove.

Mirovine povećane za više od 38 posto

"Ta znanstvena podloga bit će nam korisna za promišljanje o svim našim budućim aktivnostima", rekao je ministar rada i socijalne politike Marin Piletić u četvrtak.

Ministar je pri tome podsjetio kako Vlada želi osnažiti aktivno starenje u Hrvatskoj, osnažiti mirovinski stup i u kontinuitetu raditi na adekvatnosti mirovinskog sustava i mirovinskih primanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada je u kontinuitetu povećala prosječne mirovine za nešto više od 38 posto, dok je kroz intervencije i dodatno osnaživanje najniže mirovine povećala za 48 posto", istaknuo je Piletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako kroz europske fondove žele osnažiti i proces deinstitucionalizacije pa jačaju infrastrukturu i osiguravaju izvaninstitucijske usluge diljem Hrvatske u vidu raznih aktivnosti, dnevnih boravaka, dnevnih centara te programa "Zaželi" kroz koji osiguravaju usluge pomoći u kući i zapošljavaju dugotrajno nezaposlene žene.

Image
DOBRE VIJESTI /

Stiže pomoć za najugroženije: Raste nacionalna mirovina, a dobit će je puno više ljudi

Image
DOBRE VIJESTI /

Stiže pomoć za najugroženije: Raste nacionalna mirovina, a dobit će je puno više ljudi

Jasna razlika između novih i starih EU članica

Voditelj projekta SHARE u Hrvatskoj s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Šime Smolić, naveo je kako je glavni cilj projekta razumjeti kako će proces demografskog starenja utjecati na socijalne, mirovinske i zdravstvene politike te kako ćemo se mi kao društvo nositi s tim izazovima u budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o europskoj studiji o starenju koja se provodi od 2004., a Hrvatska se pridružila 2015.. Prednost projekta je što se mogu pratiti razlike među EU članicama.

"Jasno uočavamo razlike između postsocijalističkih zemalja, odnosno novih članica EU i starih članica u pogledu organizacije i pružanja dugotrajne zdravstvene skrbi. Tu vidimo da se naši sustavi tek polako razvijaju, dok su u nekim članicama jako dobro razvijeni sustavi pružanja skrbi starijim i nemoćnim osobama", rekao je Smolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izazov budućnosti: Trend starenja kod kuće

Kao jedan od izazova budućnosti naveo je deinstitucionalizaciju, odnosno trend starenja kod kuće, a za razliku od Hrvatske, u zemljama poput Njemačke ili Skandinavije rješavanje stambenog pitanja starijih je vrlo velik problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se gledaju socijalne mreže, u Hrvatskoj su još uvijek jake obiteljske i prijateljske veze što pridonosi boljoj kvaliteti života i boljem zdravstvenom i mentalnom zdravlju.

Gledajući pandemiju covida, istraživanje pokazuje relativno dobre rezultate kao posljedicu mjera i potpora, dok za mentalno zdravlje postoje kontradiktorne informacije - smanjila se usamljenost jer su ljudi više provodili skupa vrijeme u višegeneracijskim kućanstvima, no mentalno zdravlje pogoršalo se onima koji su bili lošije i prije pandemije.

Hrvatska ni najbolja ni najgora

Smolić je naveo kako je ekonomska situacija u skladu s općom ekonomskom situacijom, odnosno da Hrvatska populacija od 50+ nije ni najgora, a ni najbolja u Europi jer postoje zemlje, poput Rumunjske, Bugarske, Mađarske, pa čak i Baltičke zemlje, s lošijom ekonomskom situacijom te populacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje je također pokazalo da se životni standard može podići boljom dugotrajnom zdravstvenom skrbi, smanjenjem problema usamljenosti i mjerama koje su usmjerene prema samačkim kućanstvima koja će biti veliki problem u budućnosti, a ulogu imaju i iznosi mirovina i pomoći umirovljenicima, kao i poticaji da se poveća zapošljivost starijih radnika.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo