Ekonomski faks: Nismo platili Josipoviću da dođe!

Dekan Ekonomskog fakulteta Tonći Lazibat platio je savjetniku predsjednika Ive Josipovića, Borisu Coti 12.000 kuna zbog ‘njegovog velikog doprinosa u organizaciji obilježavanja 90. godišnjice Ekonomskog fakulteta u Zagrebu’. Je li to povezano s Josipovićevim gostovanjem na proslavi?

Odluku o “jednokratnoj stimulaciji” donio je sam dekan, temeljem ovlasti koje mu propisuje Statut Fakulteta i napomenuo kako se savjetnik za gospodarstvo predsjednika Josipovića može žaliti u roku od 15 dana.

Pojedinci na Ekonomskom fakultetu upitali su se je li ovo nekakav oblik korupcije ili plaćanje pojavljivanja predsjednika na prigodnim proslavama.

Ova odluka je tim više neobična budući da je Josipović uz premijerku Kosor bio pokrovitelj obilježavanja obljetnice, a sigurno je neobično i da predsjednik naplaćuje predavanja naziva “Borba protiv korupcije – borba za ljudska prava”.

Dekanatu smo uputili niz pitanja vezano za ovu odluku. Primjerice, zanimalo nas je za što je konkretno profesor Boris Cota plaćen jednokratnom stimulacijom od 12.000 kuna i je li razlog njegovom honoraru činjenica da se na proslavi 90. obljetnice pojavio predsjednik Josipović. Dekan kaže da to nije povezano, jer je Cota nagrađen kao šef Odbora za gospodarstvo Fakulteta i organizator raznih aktivnosti. Nije ulazio u detalje “cjenika” sličnih angažmana po kojima se eventualno može utvrditi cijena njegovog rada, niti mogućnost žalbe na visinu honorara koju ima Cota.

“Prof.dr.sc. Boris Cota redovni je profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i član nekoliko Odbora Fakulteta između ostalog i Odbora za gospodarstvo. Kao predsjednik Odbor za gospodarstvo dao je veliki doprinos u organiziranju Dana otvorenih vrata povodom 90.-e obljetnice Fakulteta u okviru kojih je održano niz predavanja, radionica, seminara i promocija. U obilježavanju 90.-e obljetnice Fakulteta sudjelovali su i eminentni stručnjaci iz hrvatskog gospodarskog života.
Sukladno ovlastima Dekana, a kao što je to uobičajeno, donio sam Odluku o nagrađivanju prof.dr.sc. Borisa Cote za njegov angažman”, navodi dekan Lazibat u odgovoru.

“Što se tiče Pokroviteljstva i predavanja Predsjednika RH prof.dr.sc. Ive Josipovića osobno sam bio na prijemu kod Predsjednika gdje smo dogovorili njegovo Pokroviteljstvo i predavanje”, navodi dekan.

Povratak na Net.hr