Play ponuda

Ekolozi: Kod Sustjepana se izlila nafta

shimmer fallback
16.8.2012.
12:37
Play ponuda

U apelu upućenom medijima, komunalnim službama u Dubrovniku i lokalnoj Lučkoj kapetaniji, ekološka udruga Eko centar Zeleno Sunce upozorila je na izlijevanje nafte u rijeku Omblu koje prijeti hrvatskom turističkom biseru. Izlijevanje nafte predstavlja opasnost za ekološki sustav na mjestima gdje dospijeva u okoliš.

"Ovo nije prvi put da se nafta izlijeva u rijeku obzirom kako je u blizini Inina crpka za brodice", tvrde u udruzi. Udruga je o incidentu izvijestila i dubrovački Centar 112, od kojega očekujemo odgovor o ispitivanju ove dojave.

Napominju i kako je u posljednje vrijeme na lijevu obalu Omble privezano previše starih brodova i brodica.

Nebriga za gomilanje brodica

"Brod Brač se godinama raspada na predjelu Suha dolina ispod Sustjepana, a do njega su privezani stari brod Zaton i tegljač. Taj prostor se pretvorio u 'divlju' teretnu luku. Na proširenjima se parkiraju autobusi i bageri koji također predstavljaju potencijalnu opasnost za našu Omblu", upozoravaju također.

Smatraju da su nagomilane jedrilice otežavale gašenje požara na Mokošici.

"Prošlu nedjelju kada je gorila Mokošica, te jedrilice, kojih je bilo preko deset, itekako su otežavale gašenje kanaderima pa su morali po vodu kod Dakse", naveli su u svom apelu službama.

Divlje odlagalište i građevinski radovi

Ističu i da su ovih dana prilikom odlaska na edukativni izlet u Dubrovnik u 9.45 sati zapazili "žuti kamion koji je bacao neke bijele velike ploče i šut na predjelu ispod Pobrežja, odnosno na onom divljem odlagalištu koje bi trebalo biti pod nadzorom kamera". Prigovaraju što se ovaj, kako ga zovu, ekocid ne zaustavlja.

Tvrde i da se mjesecima provode nepropisni građevinski radovi na Sustjepanu te devastacija Rijeke dubrovačke. Na to su također upozoravali više puta, navode, no, nisu uspjeli probuditi interes nadležnih institucija.

Play ponuda
Play ponuda