Dva vještaka, isti objekt, a 630 tisuća eura razlike

Mnogi sudski sporovi ‘običnih’ građana često su uvjetovani procjenama građevinskih vještaka, i tu se zbilja može naći svakakvih kontroverzi.

Tako je riječki Novi list došao u posjed dva sudska spisa s dva kraja države, koji pokazuju da na lokalnim razinama vještaci često mogu ‘oblačiti i vedriti’.

Prvi je slučaj iz Novigrada, odnosno Dajle, gdje se treba obaviti ovrha po sudskom spisu na jednoj vikendici. Prvi sudski vještak procijenio je dvoetažnu kuću od 230 kvadratnih metara na 855 tisuća eura. No, ovršitelj nije bio zadovoljan tom procjenom, pa je angažirao drugog vještaka, koji je isti objekt procijenio na 225 tisuća eura, odnosno 630 tisuća eura manju vrijednost. Također, drugi vještak je procijenio kako bi u nekim poboljšanim uvjetima na nekretninskom tržištu, ‘prometna’ cijena objekta mogla biti i do 50 posto veća, odnosno oko 340 tisuća eura.

Stan u centru Korčule za 800 metara po kvadratu?!

U drugom slučaju iz Korčule,riječ je o imovinsko-pravnom sporu dvoje ljudi koji su u suvlasništvu jednog objekta u strogom središtu grada Korčule. Funkcionalan, odmah useljiv stan od 89 kvadrata u središtu Korčule, prema procjeni vještaka košta 72 tisuće eura, odnosno oko 800 eura po kvadratnom metru. Laganom provjerom na nekretninskim oglasima vidljivo je da stanovi u Korčuli, čak i na manje ekskluzivnim dijelovima ovog otočnog grada, ne idu u prodaju ispod dvije tisuće eura, dok je najčešća cijena oko 2.500 eura po kvadratnom metru.

Zanimljivo kako druga strana u ovom sporu ne namjerava angažirati drugog vještaka, koji bi možda promijenio ovu nisku cijenu. Naime, niti jedna strana navodno ne namjerava pristati na isplatu, tako da će nekretnina najvjerojatnije na dražbu, tako da će se postići donekle normalna tržišna cijena.
http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Dva-vjestaka-isti-objekt-a-630-tisuca-eura-razlike

Povratak na Net.hr