PA, OVO JE FANTASTIČNO / Hrvatska ipak neće uspjeti obnoviti svoje zgrade na Markovom Trgu iako je Europa dala bespovratnu 'lovu'

Image
Izvor: Marko Prpic/PIXSELL

Nakon nekoliko propalih natječaja, tri godine od zagrebačkog potresa, novac iz Fonda solidarnosti EU predviđen za konstrukcijsku obnove tih dviju najvažnijih zgrada hrvatske zakonodavne i izvršne vlasti ostat će nepotrošen, a financirat će se tek izrada projekta cjelovite obnove

18.3.2023.
11:15
Marko Prpic/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Država, sada je to sasvim jasno, bespovratnim sredstvima iz Fonda solidarnosti neće uspjeti obnoviti svoje dvije najvažnije zgrade - Banske dvore i zgradu Hrvatskog sabora na Trgu svetog Marka, piše u subotu Jutarnji list.

Nakon nekoliko propalih natječaja, tri godine od zagrebačkog potresa, novac iz Fonda solidarnosti EU predviđen za konstrukcijsku obnove tih dviju najvažnijih zgrada hrvatske zakonodavne i izvršne vlasti ostat će nepotrošen, a financirat će se tek izrada projekta cjelovite obnove.

Za konstrukcijsku obnovu i izradu projektne dokumentacije za zgradu Sabora bilo je predviđeno 87,6 milijuna kuna, odnosno 11,6 milijuna eura, dok je za dokumentaciju i prvu fazu obnove zgrade Vlade bilo predviđeno 61,5 milijuna kuna ili 8,2 milijuna eura.

Rok za trošenje tog novca iz Fonda solidarnosti istječe krajem lipnja ove godine, i to nakon što je Hrvatska jedina država u Europskoj uniji koja je dobila produljenje tog roka za godinu dana. No, unatoč tom presedanu, država nije bila u stanju obnoviti ni svoje zgrade.

Samo pet posto od iznosa

U Vladi i Saboru su, kako bi potrošili barem manji dio novca iz Fonda, odlučili raspisati natječaje tek za izradu projektne dokumentacije. Tako je za izradu dokumentacije na natječaju Sabora pobijedio Institut IGH koji se obvezao do kraja lipnja dostaviti projekt.

Procjena Sabora je bila da posao vrijedi 9 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 1,2 mil. eura, no IGH je pobijedio na natječaju s cijenom više nego upola nižom od procijenjene, odnosno s nešto manje od 4 milijuna kuna ili 533.800 eura. Vlada je izradu projektne dokumentacije procijenila na 6,3 milijuna kuna, odnosno na 836.100 eura, a na natječaju je pobijedio konzorcij tvrtki Interkonzalting i Planaxis s cijenom od 3,5 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno oko 464.500 eura.

Image
'REPUBLIKA SRPSKA JE SAGRADILA VIŠE...' /

Grbin tvrdi da zna zašto obnova stoji, a Bauk ispalio: 'Ako Branko Bačić uspije, neka se Banovina slobodno zove Brankovina'

Image
'REPUBLIKA SRPSKA JE SAGRADILA VIŠE...' /

Grbin tvrdi da zna zašto obnova stoji, a Bauk ispalio: 'Ako Branko Bačić uspije, neka se Banovina slobodno zove Brankovina'

To znači da će od predviđenih 19,8 milijuna eura koji su bili namijenjeni za konstrukcijsku obnovu i dokumentaciju zgrada Sabora i Vlade, država potrošiti tek nešto manje od milijun eura za izradu projekta, odnosno samo pet posto od ukupno alociranih bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču