Play ponuda

MUČNI DETALJI DRAME U SPLITU: / Malenog Cesarea su bosog ugurali u auto: 'Tata, nemoj mi to raditi! Tata, nemoj me voditi'

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
19.6.2018.
12:37
Miranda Cikotic/PIXSELL
Play ponuda

Službenici Općinskog suda u Splitu predali su dječaka CesareaAvenatija na skrb ocu AlessandruAvenatiju unatoč tome što je dvjestotinjak Splićana u utorak prijepodne došlo podržati dječakovu majku NinuKuluz i pred zgradom u kojoj su živjeli majka i sin pokušavali onemogućiti njegovo odvođenje u Italiju.

Image
SNIMLJEN DRAMATIČAN TRENUTAK OVRHE NAD DJETETOM: /

Uplakanog Cesarea su silom ugurali u automobil

Image
SNIMLJEN DRAMATIČAN TRENUTAK OVRHE NAD DJETETOM: /

Uplakanog Cesarea su silom ugurali u automobil

Prosvjed je na Pujankama počeo u utorak ujutro sa znatno manjim brojem sudionika nego prije godinu dana kada je bio prvi pokušaj odvođenja dječaka ocu u Italiju.

Galerija

Sudionici prosvjeda su se podijelili u dvije skupine i dio njih zatvorio je izlaz s ceste. Sat i pol vremena nakon dogovorene ovrhe iz stana su izašli sudski službenici, ovrhovoditelj, a s njima je bio i talijanski konzul, otac i baka dječaka, te odvjetnici. Cesare je plakao i vikao kada su došli u stan provesti predaju, ali se kasnije smirio tijekom razgovora s psihijatricom i dvije psihologinje koje su ga odvojile nasamo. Tijekom boravka s dječakom zaključeno je da je izmanipuliran i data je dozvola za provođenjem ovrhe do kraja, piše Slobodna Dalmacija.

Na silu uguran u automobil

Susjedi kažu kako je Cesareovo odvođenje bilo strašno i stresno jer je dječak vikao, bilo je toliko očito kako ne želi da ga odvajaju od majke, a tome svjedoče snimke njegovo odvođenja.

"Tata, nemoj mi to raditi! Tata, nemoj me voditi", vikao je dječak kojega su bosog izveli iz zgrade.

Odvođenje malenog Cesarea / Dalmatinski portal

Susjedi malenog Cesarea kažu da je prilikom njegovog odvođenja plakao cijeli ulaz, a nakon što je na silu uguran u automobil kolona vozila je krenula preko zemljanog dijela i izišla na četverotračnu brzu cestu kojom se izlazi iz Splita.

Kada su prosvjednici shvatili da im je dječak doslovno odveden iza leđa, sjurili su na drugu stranu i izišli na brzu cestu koju su uspjeli blokirati nekoliko minuta sve dok ih policija nije makla i dok nisu shvatili da je za tako nešto prekasno jer je automobil s dječakom otišao.

Zbog te je situacije pozlilo ocu Nine Kuluz, ali i Nini koju su odveli u stan, a njenog oca kolima Hitne medicinske pomoći u bolnicu. Osim njih jedan je prosvjednik, inače osoba s invaliditetom, pala, pa je i tu morala intervenirati liječnička ekipa.

'Djeca nisu putni koferi'

Odvjetnik Nine Kuluz MišoŽivaljić je nakon ovrhe ustvrdio da u Hrvatskoj nismo dorasli zaštiti dječjih i ljudskih prava, kao i da nema kvalitetnog ovršnog i obiteljskog zakon kao ni Pravilnika o provođenju ovrhe.

shimmer fallback
shimmer fallback

"Djeca nisu putni koferi, a niti slične pokretnine što u našem zakonodavstvu još jesu. Prihvatili smo EU, a zadržali zakone iz doba Mletačke Republike. Sramimo se danas svi zbog jednog dječaka koji nije želio otići tamo gdje ga vode, ali ga nitko nije mogao čuti", kazao je Živaljić.

Policija nije primjenjivala silu

Glasnogovornica splitske policije AntonelaLolić rekla je da su danas pružali pomoć u izvršenju odluke, te da je održano javno okupljanje bilo prijavljeno policiji

"U jednom trenutku su prosvjednici izašli na cestu s namjerom da je blokiraju, a policajci su reagirali na najblaži mogući način i niti u jednom trenutku nisu primijenili silu. Vodili su se načelom razmjernosti i koristili najblaža sredstva da bi cestu pustili u promet", zaključila je Lolić.

U veljači ove godine ovrha je odgođena iz sigurnosnih razloga, dok je prije točno godinu dana ovrha bila odgođena jer se Alessandru Avenatiju nije osigurao prevoditelj na talijanski jezik.

Nina Kuluz i Alessandro Avenati jedno su vrijeme imali zajedničko skrbništvo nad dječakom koji je trebao živjeti u Italiji, a majka ga je imala pravo viđati svaki dan. Nina je pobjegla iz Italije skrivajući se u BiH, potom se vratila u Split, a dječakov otac je dva puta pokušao sina vratiti u Italiju.

Lani u lipnju je pred njenom kućom bio organiziran velik prosvjed u kojem se tražila odgoda ovrhe nad djetetom. Odgoda je odgođena jer sud nije dječakovom ocu osigurao prevoditelja. U međuvremenu je na talijanskom sudu izgubila skrbništvo nad dječakom, zbog otmice sina je osuđena na tri godine i četiri mjeseca zatvora, obvezna je Alessandru isplatiti 50 tisuća eura odštete te ima obvezu javljanja talijanskoj policiji u Torinu svakih 20 dana.

Play ponuda
Play ponuda