'Uočavamo da je više umrlih nešto mlađe dobi od višegodišnjeg prosjeka', rekao je Ante Radman Livaja

U pandemijskoj godini umrlo je od 15 do 20 posto više branitelja od godine prije nego što se pojavio koronavirusa. Koliko je covid-19 zaista doprinio povećanoj smrtnosti pokazat će naknadne analize. "Prošle godine, u odnosu na ovu, bilo je 20 posto manje umrlih branitelja. Lani je mjesečni prosjek umrlih bio oko 30, dok ove godine prosječno mjesečno bilježimo više od 40, možda i 45 dnevno umrlih na području Splitsko-dalmatinske županije", rekao je za Slobodnu DalmacijuAnte Radman Livaja, voditelj županijskog Pododsjeka za hrvatske branitelje.

Tijekom prošle godine, kaže, bilo je ukupno registriranih 382 umrlih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, pri čemu je realniji broj oko 400, budući da dio obitelji ne prijavljuje status, a ove godine, do pred kraj travnja, zabilježen je 161 umrli branitelj.

"Uočavamo da je više umrlih nešto mlađe dobi od višegodišnjeg prosjeka, a vidljivo je i da je koronavirus zaslužan za dio viška smrti, jer su brojke umrlih povećane u drugoj polovici prošle godine i u prvom kvartalu ove", objašnjava Radman Livaja.

795 više umrlih

Prema podacima Registra uzroka smrti, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), i Evidenciji hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, u 2019. zabilježeno je 4888 umrlih branitelja prosječne starosti 63,2 godine, odgovorili su iz resornog ministarstva za Slobodnu Dalmaciju.

S druge strane, prema podacima iz Evidencije hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Ministarstva hrvatskih branitelja, u 2020. godini umrla su 5683 branitelja, prosječne starosti 64,7 godina. U razdoblju od 1. siječnja 2021. godine do početka svibnja umrla su 1552 branitelja prosječne starosti 65,8 godina. Na razini cijele zemlje, to je 795 više umrlih, odnosno blizu 15 posto.