DJEVOJČICE IŠETALE IZ VRTIĆA: / Djeca sama sat vremena lutala zagrebačkim kvartom, tete dobile opomenu. Ovo je rekonstrukcija događaja

Sve je završilo sretno premda su djeca cestu prelazila sama i bez nadzora, isto kao i nepregledne pješačke staze

29.1.2020.
15:35
Robert Anić/Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tri djevojčice u dobi od šest godina samostalo su prošlog tjedna išetale iz dječjeg vrtića "Šumska jagoda" na zagrebačkom Svetom duhu. Kako pišu Vijesti.hr, djeca su nakon užine s odgojiteljicama krenule u dvorište vrtića na igru te je tada u dvorištu bilo 64 djece. Dakle, svaka od četiri odgajateljice pazila je na grupu od 16 djece.

Djevojčica nije bilo sat vremena, a odgojiteljice nisu primijetile da su odsutne. Srećom, sve je završilo sretno premda su djeca cestu prelazila sama i bez nadzora, isto kao i nepregledne pješačke staze.

Rekonstrukcija događaja

Prepostavka je da je užina u vrtiću počela u 15 sati, a završila u 15:30. Ravnateljica je kasnije usmeno potvrdila kako je kamerama ustanovljeno da su djeca vrtić napustila u 15:30. Djevojčice pješice odlaze do malog parka kod Škole za montažu instalacija i metalnih konstrukcija (Sveti duh 129) gdje borave neko vrijeme. Nakon toga ponovno bez nadzora kreću se prema Bijeniku, prolaze križanje "Trsje" i prelaze cestu na nepreglednom pješačkom prijelazu i odmaraju se na klupici kod autobusne stanice. Šetnju su produžile do adrese Bijenik 10, a navodno su čak viđene i kod dućana Decentia na adresi Bijenik 5.

Nakon toga kreću pješice natrag prema Črnomercu, istim putem kojim su došle. Prolaze pored vrtića i nastavljaju Krčelićevom ulicom prema Črnomercu. Tu ih je iz automobila prepoznao dječaj iz susjedne vrtićke skupine, što je potaknulo sumnju kod njegovog tate (koji ga je vozio). Tata ih je iz auta pitao kuda idu, na što su one odgovorile kako ih mama čeka kod Konzuma na Črnomercu. Tata je nastavio dalje, ali nije bio siguran u priču pa ih je odlučio odpratiti do Konzuma. Kad su stigli ustanovio je kako ih nitko ne čeka, zbog čega je posumnjao u cijelu priču i pitao ih za adrese gdje žive. Kako su same znale gdje žive odlučio ih je sam odvesti njihovim kućama.

U 16:35 majke dviju djevojčica dolaze po djecu u vrtić u razmaku od nekoliko minuta i nalaze uspaničene odgajateljice koje priznaju kako ne znaju gdje su tri djevojčice iz skupine. Tada kreće unutarnja pretraga objekta, koja se širi prema vanjskom dijelu. Nekoliko minuta kasnije, u 16:45 tata je doveo djevojčice na adresu jedne od njih, gdje roditelja nije bilo doma, ali je prepoznao jednog od stanara koji je tada bio doma. U 16:47 stanar je nazvao oca jedne od djevojčica s ciljem da ga obavijesti o događaju. Otac nije bio u mogućnosti odmah se javiti, pa je tata odveo djevojčice na adresu gdje žive druge dvije djevojčice.

Na drugoj adresi također nije bilo roditelja, niti ikoga tko ih može preuzeti, pa ih je slučajno prepoznala susjeda. Susjeda ih je preuzela i kontaktirala majku jedne od njih. U međuvremenu je u vrtiću ustanovljen kako treba pozvati policiju, ali kako se u tom trenutku saznalo gdje su djeca, policija nije pozvana. Majka jedne od djevojčica je otišla po sve tri i dovezla ih je u vrtić. U vrtiću je obavljen razgovor između odgajatelja, psihologa, djece i roditelja u zajedničkoj prostoriji.

Vrtić se službeno ispričao

Idući dan svi su roditelji bili pozvani na sastanak u vrtić gdje im je vrtić uputio ispriku. Jedan roditelj je zahtijevao i službeno pismeno očitovanje u kojem su iz vrtića poručili kako je utvrđen propust odgojitelja vezanih za sigurnost djece te da je u tijeku podizmanje mjera.

"Dječji vrtić Šumska jagoda će pojačati kontrolu provedbe Programa mjera povećanja sigurnosti s ciljem eliminiranja kriznih događaja, s ciljem poticanja doprinosa svakog pojedinca u stvaranju optimalnih uvjeta i povećanja efikasnosti u ostvarivanju djetetovih prava na sigurnost i zaštitu u području odgojno obrazovnog rada", prenose Vijesti.hr pismeno očitovanje vrtića.

Roditelji kažu da su brzo shvatili da osim njihovog žaljenja i kajanja neće doći do nikakvog poboljšanja i da će se cijeli događaj vjerojatno zataškati. Zato su tražili inspekcijski nadzor koji su uputili Provjetnom inspektoratu Ministarstva znanosti i obrazovanja te su o tome obavijestili i ministricu Blaženku Divjak, ali i pročelnika Grada Zagreba Ivicu Lovrića. Roditelji drže da je protokol o postupanju u slučaju nestanka djeteta zastarjel i neprimjeren. Kažu i kako ne krive odgojitelje koji sami preuzimaju odgovornost, nego loše rukovodstvo vrtića za koje smatraju da ne provodi mjere koje treba.

"Isto tako nadležne ustanove ne rade svoj posao. Nema redovitih inspekcija, kontrola koje se provode, nego tek kad se dogodi incident. Primjer su incidenti s domovima za starije koji se dogodio, kao i niz drugih slučajeva koji se događa po školama i vrtićima", poručuju roditelji.

Opomene pred otkaz za odgojiteljice

Danas se o ovom slučaju očitovao i Grad Zagreb te ističu da je u Dječjem vrtiću "Šumska jagoda" došlo do kršenja Programa mjera sigurnosti.

Kažu kako su odgovornim odgojiteljicama izrečene disciplinske mjere opomene pred otkaz. Iz Ministarstva obrazovanja stigla je samo kratka poruka kako će biti pokrenut hitan inspekcijski nadzor poslije čega će imati više informacija.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali