DIP se izjasnio o štandovima protiv ćirilice pokraj glasačkih mjesta

Državno izborno povjerenstvo je objavilo priopćenje o brojnim pritužbama građana koji su prijavili da su ispred zgrada u kojima su bila glasačka mjesta stajali štandovi za prikupljanje potpisa za referendum o dvojezičnosti, tj. protiv ćirilice.

DIP u priopćenju navodi da su dobili pritužbe na tridesetak glasačkih mjesta, te navode da su na “svojoj službenoj stranici istaknuli da Zakon o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave u članku 8.c propisuje da se izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma može održavati na svakom za to prikladnom mjestu u skladu s odlukom predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave (grada ili općine), te da se mjesta na kojima će se održavati izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma moraju prijaviti policijskoj upravi na čijem se području izjašnjavanje održava, pet dana prije početka izjašnjavanja”.

“Ovim putem DIP upozorava da ispred glasačkog mjesta i u njegovoj neposrednoj blizini nije dozvoljena promidžba referenduma (pozitivna ili negativna) te nije dopušteno na bilo koji način navoditi birače kako glasovati (dijeljenjem promidžbenih letaka, isticanjem plakata, održavanjem promidžbenih skupova i govora, davanjem intervjua odnosno izjava i sl.).

Ponovno upozoravamo da bi postavljanje štandova za izjašnjavanje birača o potrebi raspisivanja referenduma ispred ili u neposrednoj blizini glasačkih mjesta moglo dovesti do ometanja glasovanja. Birači bi mogli biti dovedeni u zabludu da se prikupljanje potpisa odnosi na državni referendum te da davanjem svoga potpisa podržavaju ili glasuju za državni referendum koji se održava na obližnjem glasačkom mjestu upravo taj dan”, navodi DIP.

Čitatelji Danas.hr-a su javili npr. da na glasačkom mjestu Remetinec “svega 3-4 metra od ulaza prikupljani su glasovi za drugi referendum o ćirilici”, na glasačkom mjestu pred osnovnom školom Vrbani, ispred glasačkog mjesta u OŠ Marin Držić u Nalješkovićevoj ulici na Trnju…

Reagirala i inicijativa ‘Građani glasaju protiv’

O nepravilnostima zabilježenima na referendumski dan izbijestili su GONG i druge udruge okupljene u inicijativi ‘Građani glasaju protiv’.

“Štandovi su postavljani tik do biračkih mjesta, u najboljem slučaju na dozvoljenih 50 metara, ali i puno bliže pa čak i unutar biračkih mjesta. Najveći broj štandova je postavljen u Vukovaru, ali i u Velikoj Gorici i Zagrebu”, istaknula je Marina Škrabalo.

Građani su im dojavljivali i druge nepravilnosti poput onih da su na glasačkim mjestima bile grafičke olovke umjesto kemijskih, da su članovi biračkih odbora bili neupućeni u glasanje uz potvrdu i slično, rekla je Škrabalo.

“Od svega toga nas posebno zabrinjavaju prijave o tome da neke glasačke kutije nemaju na sebi vidljiv zakonom propisan pečat s grbom. To je prijavljeno DIP-u i očekujemo da će to sve DIP ozbiljno uzeti u obzir”, rekla je Škrabalo.
Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Povratak na Net.hr