MISTERIJ NA MURTERU / Pojavili se bizarni detalji nestanka jahte u vlasništvu Putinove prijateljice koji bacaju drugačije svjetlo na cijeli slučaj: 'Priča je potpuno drukčija'

Prvi čovjek povjerenstva za kontrolu sankcija jučer prst upire u posadu

16.1.2023.
21:04
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ruska grdosija zapečaćena zbog sankcija - netragom je nestala.

"Da se dogodio jedan čudan, da tako kažem, slučaj, odnosno događaj - to je istina", rekao je Oleg Butković, potpredsjednik Vlade.

Image
ZAGONETNI NESTANAK /

Misterij na Murteru: Iz marine nestala zapečaćena jahta Putinove prijateljice, a na njenom mjestu osvanula druga, gotovo ista

Image
ZAGONETNI NESTANAK /

Misterij na Murteru: Iz marine nestala zapečaćena jahta Putinove prijateljice, a na njenom mjestu osvanula druga, gotovo ista

U marini Betina gdje se nalazila od blokade - zavjet šutnje. Ministar uvjerava da je lučka kapetanija poduzela sve potrebno, piše RTL-ov portal Danas.hr.

"Mi smo to blombirali i naravno da se takav čin nije smio dogoditi", kazao je Butković.

Kako je onda moguće da je samo tako nestala? Iskusni skiper kaže za RTL - jahta je mogla izbjeći graničnu kontrolu.

Priča drugačija

"Granica se vrlo lagano može prijeći i uđe se u međunarodne vode i tako naša lučka kapetanija ili policiju nemaju nikakve mogućnosti nadzora.

No, neslužbeno RTL doznaje - priča je potpuno drukčija.

GFX brod se iz Betine zaputio prema Dubrovniku gdje je regularno prošao lučku kapetaniju, carinu i na kraju graničnu policiju. Sankcije baš nigdje u sustavu nisu bile zavedene pa su sve službe za izlazak jahte iz teritorijalnih voda dale zeleno svjetlo.

Prvi čovjek povjerenstva za kontrolu sankcija jučer prstom upire u posadu.

"Saznanja koja imamo iz Ministarstva mora je da je zapovjednik broda bio obaviješten, prema tome smjene koje su upravljale tim brodom sasvim sigurno su bile obaviještene da je riječ o zamrznutoj mirovini", rekao je Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova.

Svi članovi posade hrvatski su državljani i sada im prijeti pet godina zatvora. Tko su istražuje i SOA. A da se nalazi u Turskoj pokazuje stranica koja prati brodove.

"On prati na temelju signala, a vlasnik ga može paliti, gasiti, mijenjati, izvući iz samog plovila", kaže Miroslav Horvat, nautički agent.

Nakon kupovine zamrznutog udjela Sberbanka nestala ruska jahta još je jedan pokazatelj da je sustav kontrole sankcija poput male barke što pušta na sve strane.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču