Play ponuda

A BIT ĆE JOŠ I SKUPLJE / Cijene stanova na Jadranu izazivaju vrtoglavicu: Još šokantnije je da naši susjedi kvadrat plaćaju i do 5000 eura!

Image
Foto: Matko Begovic/PIXSELL

'Porasla je cijena materijala i rada radnika pa je zato povećana i cijena stanova. Zimi i nemamo baš neke potražnje za kupnjom stanova, ali navala počinje u proljeće i ljeto'

29.3.2023.
10:04
Matko Begovic/PIXSELL
Play ponuda

Posljednjih godina cijene nekretnina poprilično 'divljaju', znatno su skočile i do stanova je sve teže doći. Iz agencija ističu kako se tržište pomalo stabilizira, rast cijena usporava, posebno za veće stanove, dok je za manje i dalje najveća potražnja.

No, utjecaj inflacije ponajviše je vidljiv na Jadranskoj obali gdje je, primjerice, u Makarskoj cijena stana na rivi skočila na čak 4500 eura po četvornom metru, piše Slobodna Dalmacija.

Image
sve teže do stana /

Hoće li nekretnine uskoro pojeftiniti? Stručnjak stao pred kameru i odgovorio na ključna pitanja: 'Ne može nešto trajati vječno'

Image
sve teže do stana /

Hoće li nekretnine uskoro pojeftiniti? Stručnjak stao pred kameru i odgovorio na ključna pitanja: 'Ne može nešto trajati vječno'

Nekretnine u spomenutom gradu najskuplje su na cijeloj Makarskoj rivijeri, ali i znatno šire, unatoč tome što zgrade niču iz dana u dan na svakoj mogućoj slobodnoj lokaciji. Tako kvadrat stana u Velikom Brdu, koje je postalo sinonim za prekomjernu izgradnju, košta 3000 eura, kažu iz agencije za promet nekretninama "Nimfa".

Cijene će biti i veće

"Stanovi na rivi prodaju se za 4400 eura po kvadratu, a kupci su uglavnom o stranci – Mađari, Rusi, Ukrajinci i Slovaci, koji plaćaju odmah. Domaći ljudi stanove kupuju na kredit, a za cijene gotovo da i ne pitaju naši koji žive u inozemstvu – Austriji, Njemačkoj, Americi ili Australiji. Makarani baš i ne kupuju stanove, već više Hercegovci, i to iz Gruda i Širokog Brijega. U Brelima se kupuju urbane vile čija je cijena po kvadratu 4000 eura, dok kvadrat kuće u Tučepima, u prvom redu do mora, košta 5000 eura. Potražnja je velika, a ponuda je postala mala pa će cijene stanova i kuća sigurno biti još veće", kazali su iz agencije "Nimfa".

Poduzetnik Josko Šarić Škaro gradi stanove na predjelu Glavica u Makarskoj kojih će na kraju u tri objekta biti čak 120.

"Prije godinu dana kvadrat stana je koštao od 3500 do 4500 eura, a sada u inflaciji košta od 4500 do 5000 eura. Porasla je cijena materijala i rada radnika pa je zato povećana i cijena stanova. Zimi i nemamo baš neke potražnje za kupnjom stanova, ali navala počinje u proljeće i ljeto",​ istaknuo je Josko Šarić Škaro, dodavši da "investitori ne diktiraju cijene stanova, već ih diktira tržište".

Play ponuda
Play ponuda