CIJENE HRANE NA MORU ZAPREPASTILE DOMAĆE GOSTE: / 'Riža 46 kuna?! Do kraja ljetovanja radim sendviče...'

Image
Foto: Pixsell

Domaći turisti prije odlaska na more, osim ručnika, kupaćih kostima, luftića, higijenskih potrepština i odjeće, u automobile pokušavaju ugurati i voće, povrće, čak i meso.

2.8.2017.
16:00
Pixsell
Play logo

Cijene su, u najmanju ruku, vrtoglave.

'Kolegica ima OPG u malom selu pokraj Osijeka i kako su išli automobilom, uspjeli su ponijeti rajčice, paprike, krastavaca, krumpira, pa čak i raznog vrsta voća. Kako ljetujemo zajedno i mi smo se priključili i u Osijeku kupili dosta toga i, kako smo i pretpostavili, mnogo smo uštedjeli. Točnije, da oni nisu ponijeli voće na Vir ne vjerujem da bismo ga ondje kupovali. Sablaznili smo se vidjevši da je kilogram grožđa 40 kuna, a plave šljive prodaju se po 16. I cijena rajčice dvostruko je viša od one u Osijeku. Na Viru na štandu stoji 12 kuna za kilogram', ispričala je 41-godišnja Osječanka za Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pametnije je izbjegavati tržnice

Cijene slične onima u Slavoniji pronašla je samo u trgovačkim lancima, kojih na Viru ima nekoliko pa nije prisiljena kupovati na tržnicama po visokim cijenama.

Ni voće u južnijem dijelu Dalmacije, primjerice u Tučepima, nije jeftinije. Kilogram grožđa ili breskvi plaća se po 40 kuna, a smokve još više - 50 kuna po kilogramu.

Kilogram grožđa - 80 kuna

Kilogram marelica u Rovinju stoji također 50 kuna. Taj je grad po cijeni voća još skuplji od ostalih - kilogram grožđa tamo stoji čak 80 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto je jeftinije u Rijeci gdje se voće prodaje po nižim cijenama. Breskvi ima već od osam kuna po kilogramu, a isto košta i grožđe sitnijih bobica. Košarice s malinama, ribizlom, kupinama, jagodama i borovnicama stoje od deset do 20 kuna, ali je cijena lubenica dvostruko viša nego u Slavoniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznenađujuće je da je u tom gradu cijena krumpira ista, a ponegdje i jeftinija nego u Slavoniji.

'Iznenadila sam se kad sam u maloj prodavaonici kupila bijeli krumpir po pet kuna za kilogram, dok je vreća od deset kilograma stajala 30 kuna. Mogla sam pronaći i papriku za šest kuna, ali i rajčicu po istoj cijeni, dok su krastavci osam kuna, što je mnogo skuplje nego u Osijeku, gotovo dvostruko', ispričala je Osječanka koja je boravila u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tržnici u Metkoviću kilogram rajčice košta deset, a paprike osam kuna. Nešto jeftinije je u Opuzenu gdje rajčica stoji sedam kuna po kilogramu, dok paprika stoji deset kuna po kilogramu. No, cijena grožđa znatno je niža nego u ostalim gradovima. Crno grožđe stoji od 12 do 15 kuna po kilogramu, dok kilogram breskvi košta deset kuna.

Kuglica sladoleda ponegdje košta čak 12 kuna

Nisu samo voće i povrće drastično skuplji u turističkim destinacijama, situacija je slična i s ostalim namirnicama. Jedna od omiljenih ljetnih namirnica, sladoled, iznimno je skupa. Kugla sladoleda u Rijeci stoji osam kuna, no na Viru košta čak 12, a isto stoji i kuglica sladoleda u Opatiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično je i s cijenom sendviča koje su na obali gotovo dvostruko veće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kupila sam sinu sendvič, nešto poput preklopljene pizze i platila sam to 22 kune. Mislim da ću do kraja ljetovanja kod kuće praviti sendviče. Barem je cijena salame i sira u trgovačkim centrima slična kao kod nas u Slavoniji', kazala je Osječanka koja ove godine ljetuje u Kaštel Kambelovcu.

Čak je i cijena piva u trgovačkim lancima za dvije do tri kune veća od cijene na kopnu.

Najgore je na otocima

Najskuplje su cijene definitivno na otocima. Iako je jasno da zbog cijene transporta namirnice moraju biti nešto skuplje, neke su cijene doista nevjerojatne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Starom Gradu na Hvaru tijekom srpnja posudica trešanja prodavala se za 50 kuna. Kilogram mahuna na tržnici koštao je 25 kuna, a isto toliko je stajala plastična posudica jagoda, borovnica, malina i kupina.

Pakiranje riže prodaju za 46 kuna?!

Jedna domaća turistica ostala je u šoku kad je na Malom Lošinju pronašla rižu po cijeni od 46 kuna.

'Kuhala sam punjenu papriku i nedostajala mi je riža. Spustila sam se u prodavaonicu i kad mi je prodavačica rekla da riža stoji 46 kuna, umalo sam pala u nesvijest! Naravno, nisam je kupila ondje nego u obližnjem trgovačkom centru gdje je cijena bila uobičajena', ispričala je jedna Osječanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Primjer jedne pekarnice u Hvaru pokazuje kako je nekim ljudima ljetna sezona idealna prilika za brzu zaradu. Naime, litra negazirane vode poznatog domaćeg proizvođača ovih se dana prodaje za 40 kuna, dok pola litre iste vodi stoji 30 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji požele za ručak spremiti ribu moraju biti spremni dosta olakšati novčanik, jer i ona najniže kvalitete ne može se pronaći za ispod 60 kuna po kilogramu.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo