NIŠTA OD SASTANKA

CERAR OTKAZAO POSJET HRVATSKOJ! Nakon Plenkovićevog govora u UN-u slovenski premijer se predomislio

Nakon što je Plenković i u UN-u kompromitaciju arbitražnog postupka od strane Slovenije nazvao nepoštivanjem vladavine prava, njegov slovenski kolega otkazao je svoj službeni posjet Hrvatskoj.

Premijer Andrej Plenković danas se obratio Općoj skupštini UN-a gdje je, između ostalog, govorio i o arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije.

“Kompromitacija nepristranosti ili neovisnosti međunarodnih arbitraža i sudova, kao što je bio slučaj u arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije, čini njihove odluke pravno nevažećima i nije Hrvatskoj ostavila drugog izbora osim da se povuće iz arbitražnog procesa”, rekao je Plenković na zasjedanju najvišeg tijela UN-a u New Yorku.

“Smatramo da ovaj primjer nepoštivanja vladavine prava obeshrabruje države da sporove rješavaju pred nekom trećom stranom”, dodao je.

Slovenska agencija STA javlja kako je nakon Plenkovićevog, inače njegovog prvog, govora u sjedištu UN-a u New Yorku, slovenski premijer Miro Cerar otkazao dolazak u Zagreb koji je bio zakazan za sljedeći tjedan.

‘Prije dva dana smo se dogovorili da ćemo se sastati sljedeći tjedan u Zagrebu kako bismo razgovarali o pitanju granice, što znači i o implementaciji arbitražne presude. Nakon ovoga što je u zgradi UN-a pred svim državama svijeta premijer Plenković rekao, on je od tog dogovora odstupio. Rekao je da je za Hrvatsku arbitražna odluka nevažeća. To je potpuno neprihvatljivo stajalište koje onemogućuje bilo kakav razgovor u Zagrebu i zato moj odlazak tamo sljedeći tjedan više nema smisla’, rekao je Cerar za RTV Slovenije.

Slovenski premijer dodao je kako Slovenija ostaje otvorena za dijalog, ali samo ako Hrvatska prihvati arbitražu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr