U Hrvatskoj ima novih oboljelih od koronavirusa, ali se zato bolest nastavlja širiti svijetom. To znači da je u Hrvatskoj sada ukupno petero zaraženih koronavirusom. Nacionalni stožer civilne zaštite održao je presicu na kojoj su objavili da su još dvije osobe zaražene koronavirusom.

Tijek događaja

9:30 Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak ocijenio je da Hrvatska ima vrlo dobru epidemiološku situaciju.

"Da nismo hospitalizirali te osobe imali bismo dodatni rizik da obole neke druge osobe koje su s njima bile u kontatku. To je potvrda da te mjere moramo provoditi i dalje", poručio je Capak.

Iz Nacionalnog stožera civilne zaštite na pitanje treba li dezinficirati sredstva javnog prijevoza ističu da za to zasad nema potrebe i da će se to napraviti jedino ako se utvrdi da je netko od zaraženih boravio u tim prostorima, što zasad nije slučaj.

Na pitanje novinara postoji li opasnost za domaće životinje i kućne ljubimce, pomoćnik ministrice poljoprivrede Krunoslav Karalić rekao je kako domaće životinje i kućni ljubimci ne obolijevaju od koronavirusa i nisu prijenosnici bolesti.

"U Europi nema znanstvenih dokaza koji bi upućivali na prijenos virusa s ljudi na životinje i obratno. Ako se bude bilo što mijenjalo, objavit ćemo", naglasio je.

9:15 "Oba nova slučaja bliski su kontakti primarno zaraženih, što pokazuje da je za prijenos zaraze ipak potreban neki bliskiji kontakt. Svi novozaraženi su otprije bili u bolnici u karanteni, tako da se radi o osobama koje su se zarazile kontaktom s prvozaraženima i nije riječ o nekim novim vanjskim slučajevima zaraze. To su kontakti prvog i trećeg zaraženog", pojasnila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić.

"To su sada kućne infekcije, što nas navodi na to da treba češći kontakt unutar obitelji da bi se infekcija prenijela. Svih troje bolesnika su dobro, s vrlo blagim simptomima. Nema ništa zabrinjavajuće i vjerujemo da će oni uskoro biti pušteni kući", rekla je Markotić.

Ustvrdila je kako se dobrom odlukom pokazalo to što je Hrvatska, za razliku od Italije koja je hospitalizirala samo teško oboljele, krenula opreznijim putem pa su pod nadzor stavljeni svi kontakti zaraženih.

"Virus se ponaša kao obiteljski virus. Osam je uzoraka u obradi u cijeloj Hrvatskoj", istaknula je Markotić i dodala kako nije neobično da postoji prijenos u užoj obitelji.

9:05 "Blago pozitivan nalaz, osoba više nema simptome i sve je s te strane u redu. Drugi pozitivan je također kućni kontakt od bolesnika u Rijeci, i jedno i drugo se osjećaju dobro i zasad nema nikakvih problema. Što ostavlja dojam da su to više manje kućne infekcije, pa nas to navodi na promišljanje da možda ipak treba neki bliži kontakt i češći kontakt unutar obitelji ili zajednice, da bi se onda infekcija lakše prenijela", rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Markotić dodaje da se virus ponaša kao "obiteljski" te je dodala da je još osmero osoba u obradi.

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je u petak još dva nova slučaja zaraze koronavirusom, što znači da ih je u Hrvatskoj ukupno pet, a novi oboljeli su osobe bliske onima dosad zaraženim.

"Jedan novooboljeli je kontakt prvog zaraženog iz Zagreba i hospitaliziran je u Klinici za zarazne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', a drugi je kontakt zaraženog iz Rijeke i nalazi se u bolnici u Rijeci. Riječ je o blagim simptomima", kazao je Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Svi novozaraženi su otprije bili u bolnici u karanteni.

Ministar zdravstva pojasnio je da ako kontakt s oboljelim nije intenzivan, vjerojatnost zaraze je manja. Kontakti primarno oboljelih su pod nadzorom.

Što se tiče Hrvatske, zaražena braća iz izolacije u Zagrebu poručuju da se osjećaju dobro i da im mobiteli stalno zvone zbog činjenice što su u Hrvatskoj prvi zaraženi koronavirusom. Muškarac zaražen virusom u Rijeci i dalje se nalazi u riječkom KBC-u te je njegovo opće zdravstveno stanje dobro, javlja N1.

Novi slučajevi zaraze otkriveni su u Južnoj Koreji pa ih je tamo 256 novih, dok je prvi slučaj potvrđen u Nigeriji. No, koronavirus ne prestaje harati Europom pa je tako prvi slučaj zaraze zabilježen u Nizozemskoj, piše The Hill. Riječ je o pacijentu koji se vratio s putovanja u Italiji, a još uvijek se prati je li osoba nekoga zarazila.

Prvi slučaj zaraze na Novom Zelandu

Zabilježen je prvi slučaj zaraze i na Novom Zelandu i to kod osobe koja je nedavno stigla iz Irana. Radi se o osobi u 60-im godinama koja se nedavno zrakoplovom Emiratesa vratila iz Irana dok je u Auckland stigla putujući privatnim automobilom. Za sada nema dokaza da je ta osoba zarazila i nekoga drugog, javlja Nzherald.

Bolnicu je kontaktirala njegova obitelj, a liječnici su im savjetovali da odmah dođu. U Meksiku će pristati brod sa 6000 putnika i članova posade koji ima zabranu pristanka na Jamajci i Kajmanskim otocima zbog straha od koronavirusa jer je jedan od mornara osjećao simptome gripe. No, mora zadovoljiti sanitarne propise.

Koronavirus se proširio na tri kontinenta, padaju burzovni indeksi

Koronavirus je zabilježen na tri kontinenta u petak te se svijet priprema za pandemiju, dok investitori prodaju dionice u očekivanju nove globalne recesije. Najgori tjedan nakon svjetske financijske krize 2008. zabilježen je na svjetskim burzama zbog usporavanja ekonomske aktivnosti uslijed koronavirusa. Poremećaji u međunarodnom prijevozu i lancima opskrbe pojačali su strahove od globalne recesije u SAD-u i eurozoni. Cijene azijskih dionica na Wall Streetu padaju, a burzovni indeks S&P 500 pao je za više od četiri posto u četvrtak, a 19. veljače već se smanjio za više od 10 posto.

"Koronavirus sada izgleda kao pandemija. Tržišta se mogu s time nositi čak i ako postoji veliki rizik, sve dok vidimo kraj tunela", rekao je Norihiro Fujito, glavni dionički strateg tvrtke Mitusbishi UFJ Morgan Stanley Securities.