Božidar Pankretić se zauvijek povlači iz politike

Dok se izborni gubitnici iz bivše vlade Radovan Fuchs, Dražen Bošnjaković i Slobodan Uzelac ne žele zauvijek odreći politike, a neki od njih i dalje će se njome ‘šetati’, HSS-ovac Božidar Pankretić politici je zauvijek zatvorio vrata. No, ipak najavljuje nove radne pobjede.

Samo se četvorica članova donedavne HDZ-ove vlade nije uspjela probiti do saborskih fotelja i osigurati si opozicijski status u sljedeće četiri godine. Riječ je o bivšem ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću, bivšem ministru obrazovanja Radovanu Fuchsu, potpredsjedniku bivše Vlade Slobodanu Uzelcu, te bivšem ministru regionalnog razvoja Božidaru Pankretiću. No za trojicu od njih to nije kraj političke karijere!

Iako je najavio da će sada otvoriti svoj odvjetnički ured, Bošnjaković se politike ne odriče.

“Prvo ću se malo odmoriti, a onda ću aktivirati svoj odvjetnički ured. Politike se ne odričem, pogotovo jer sam na čelu jedne od najboljih organizacija u zemlji – Županijskog odbora HDZ-a Zagrebačke županije”, izjavio je 50-godišnji bivši HDZ-ov ministar pravosuđa kojem je saborska fotelja izmakla “za dlaku”.

Nikad više u izvršnu vlast

Ni SDSS-ovac Slobodan Uzelac neće iz politike, ali se od nje namjerava malo odmoriti.

“Imam podosta planova, a nijedan nije politički nego su redom znanstvenog ili kulturnog karaktera. Dakle, namjeravam se vratiti struci jer želim pomoći u onome što se u Hrvatskoj još uvijek nije napravilo”, kazao je 64-godišnji Uzelac za Vjesnik. Uzelac se, naime, želi uključiti u izgradnju nužnih institucija srpske nacionalne manjine.

Odlazim iz politike. To je konačno. Da budem iskren, punih šesnaest godina sam u samom vrhu politike, a to je poprilično dugo razdoblje.”U to se mislim uključiti na volonterskoj bazi, i to iz pozicije znanstvenika. Kao država nismo završili važan posao, izgradnju kulturnih institucija manjina, a to je vrlo bitno za Hrvatsku u cjelini. Osjećam da mi je to obveza”, kaže Uzelac dodajući kako to ne znači “zbogom politici”, ali i ističe da više nikada ne želi sudjelovati u izvršnoj vlasti.

Fuchs na Institut

Jedini koji će se definitivno pozdraviti s politikom jest HSS-ovac Božidar Pankretić.

“To je konačno. Da budem iskren, punih šesnaest godina sam u samom vrhu politike, a to je poprilično dugo razdoblje. Namjeravam se odmoriti nekoliko mjeseci pa ponovo u radne pobjede. Radit ću u gospodarstvu”, kaže 47-godišnji Pankretić ne otkrivajući čime će se točno baviti u gospodarskom sektoru. U međuvremenu je već otišao i u saborsku mirovnu.

Bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta Radovan Fuchs napustio je Ministarstvo nakon punih 18 godina. Vraća se u znanost, a novo radno mjesto tom 58-godišnjaku bit će u institutu. Navodno odabir još nije sasvim poznat, ali bit će to ili Institut za medicinska istraživanja ili Veterinarski institut. No, ne isključuje da bi u budućnosti mogao prihvatiti neku od savjetničkih pozicija u politici.

Povratak na Net.hr