'MIRKO, PAZI METAK!' / Bizarno upozorenje na pakiranju mesa divljači začudilo hrvatske kupce

Image
Foto: Profimedia

Šansa da pojedete metak s odreskom od divljači je zanemariv, upozorenje je dobra volja proizvođača

5.7.2021.
13:48
Profimedia
Play logo

Marinirani jelenji odrezak od leđa slovenskog proizvođača koji se prodaje u Lidlovim trgovinama na deklaraciji navodi jelenje meso, jodiranu sol, sušeno povrće, glukozni sirup te začine, ali i upozorenje: Unatoč pažljivoj kontroli, proizvod može sadržavati dijelove lovačkih metaka

Kako Jutarnjem odgovara Državni inspektorat, u tome nije ništa sporno te je čak i na razini EU donesena Uredba o utvrđivanju ujednačenog praktičnog uređaja za provedbu službenih kontrola proizvoda životinjskog podrijetla namijenjenih prehrani ljudi, prema kojoj je meso koje sadrži strana tijela neprikladno za stavljanje na tržište "osim ako je riječ o slobodnoživućoj divljači".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što vrijedi za jelena, ne vrijedi za svinju

"Kod odstrjela divljači može se dogoditi, i nakon obrade i pregleda ovlaštenog veterinara, da zaostanu fragmenti streljiva koji oku mogu biti nevidljivi. EU je to uzela u obzir te je Uredbom propisala da je meso neprikladno za stavljanje na tržište ako sadrži strana tijela, osim upravo u ovom slučaju kada se radi o mesu slobodnoživuće divljači stavljenom na tržište kada je moguće zaostajanje materijala upotrijebljenih za lov životinje”, pojašnjavaju iz Inspektorata.   

Dodaju kako upozorenje na deklaraciji čak nije niti propisana obveza, nego „dobrovoljni navod iz predostrožnosti“.

Play logo

Također, i statistika pokazuje da je šansa za "pojesti metak" iz divljači makla: od 2019. godine naovamo nije bilo zabilježenih prijava potrošača o kontaminaciji mesa ostacima streljiva, a ne bilježe se niti slučajevi pozitivnih uzoraka utvrđenih niti u monitorinzima, niti u sklopu službenih kontrola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No iza svega možda leži drugi razlog – takvo upozorenje implicira da je meso autentično, odnosno stvara sliku kako je porijeklo zaista ustrijeljena divljač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo