Bivša partnerica ministra u utrci za prestižnu fotelju

Devet godina sigurnog posla, prestiž i plaća od 18.000 eura. Tko to može platit? Europski sud za ljudska prava. Nakon višemjesečne drame, Kukuriku koalicija ima svoje kandidate, a među njima je i mentorica ministra pravosuđa, koja mu je bila partnerica u uredu i preuzela njegove odvjetničke poslove.

Odvjetnica Vesna Alaburić, redovita profesorica Međunarodnog prava u trajnom zvanju Pravnog fakulteta u Rijeci Vesna Crnić-Grotić i prorektorica za pravna pitanja i međunarodnu suradnju zagrebačkog Pravnog fakulteta Ksenija Turković, predložene se za mjesto sutkinje pri Europskom sudu za ljudska prava.

Odluku o izboru hrvatskog suca donijet će Parlamentarna skupština Vijeća Europe, navela je Vlada u svojoj objavi.

Zanimljivo je da je aktualni ministar pravosuđa Orsat Miljenić odvjetničku struku brusio upravo u partnerskom odnosu sa iskusnom zagrebačkom odvjetnicom Vesnom Alaburić, kojoj je prepustio odvjetničke poslove kada je morao preuzeti ministarsku dužnost.

Inače, Alaburić je i stručnjak za pravo u medijima, branila je brojne medijske kuće, od Feral Tribunea do Europapress Holdinga, a predavala je i Pravo javnih medija na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Sessa nije prošao

Napomenimo da su u prvom krugu izbora bili su i sudac Vrhovnog suda Đuro Sessa, sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu Zorka Ćaćić-Zagrajski, odvjetnik Neven Cirkveni, sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu Jelena Čuveljak i profesorica Kazneno procesnog prava na Pravnom fakultetu Zlata Đurđević.

Ne treba zaboraviti ni da se na prvi natječaj raspisan još za vrijeme HDZ-ove vlasti javila se čak i predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec. Uz nju je kao kandidatkinja prošla i Turković, te Đuro Sessa, kojeg je Kukuriku koalicija odlučila odstraniti s liste kandidata. Sessu se, naime, povezuje s HDZ-om.

Umjesto njega, ubacili su pravnika Alana Uzelca, koji je, pak, pao pred Parlamentarnom skupštinom Vijeća Europe. Zamjerilo mu se da nije dovoljno kvalificiran, ali i činjenica da je na listi završio mimo javnog natječaja.

Nakon što je raspisan novi natječaj, Omejec i Uzelac se nisu našli među kandidatima, čak ni u prvom krugu. Komisiju je ovaj puta sastavljala Kukuriku vlada i u njoj su sjedili Josip Kregar, Snježana Bagić, Branko Medančić, Branko Smerdel i Gordan Markotić.

Prestiž

No, nakon pregleda biografija, a zatim i intervjua s komisijom 13. kolovoza, spomenute su se tri pravnice profilirale kao kandidatkinje za mjesto na možda i najvažnijem sudu u Europi, ali i šire. Naime, presude toga suda citiraju se kao relevantne u procesima vođenim u pravosudnim sustavima i izvan njegove direktne nadležnosti.

Treba spomenuti i da se sudac Europskog suda bira se na devet godina, nakon toga ne može biti ponovno izabran, a plaća mu je 18.000 eura. Svaka država članica Vijeća Europe ima svog predstavnika na sudu, a broj predmeta koje rješavaju u neprestanom je porastu.

Sadašnjoj, ujedno prvoj hrvatskoj sutkinji na Europskom sudu u Strasbourgu, Nini Vajić mandat istječe u listopadu 2012. godine.

Povratak na Net.hr