Play ponuda

Biskupi: Rad nedjeljom šteti natalitetu i odgoju djece

shimmer fallback

Komisija Iustitia et pax HBK-a ustala je protiv izmjena Zakon o trgovini, jer bi njegovom primjenom, tvrde, trgovci radili više za istu plaću.

1.8.2011.
16:28
Play ponuda

Komisija Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije izrazila je nezadovoljstvo prijedlogom izmjena Zakona o trgovinama kojima bi trgovci imali mogućnost sami određivati radno vrijeme za sve dane u tjednu, osim blagdana, uključujući i rad trgovina nedjeljom.

Po mišljenju Katoličke crkve, takav zakon će dati loše rezultate - radnici će biti još nezaštićeniji, radit će još više, a za taj rad neće biti plaćeni.

Također, Komisija smatra da treba zaštiti i državne interese, s obzirom da, navodi se, iscrpljivanje radnika znači njihovo pobolijevanje što u konačnici pada na teret države, a takav ritam rada utječe na obitelj, pad nataliteta i negativne posljedice za djecu zbog neprisutnosti majke u obitelji, navodi se u izjavi koju je predstavio tajnik Komisije Gordan Črpić.

Što se tiče argumenata da je je riječ o turističkoj zemlji te je iz tog razloga potrebno da trgovine budu otvorene, Komisija Iustitia et pax ističe kako se radi o pogrešnom argumentu.

"Postoje druge turističke zemlje, koje od turizma prihoduju puno više od Hrvatske (npr. Francuska, Austrija), a koje imaju jasnu regulativu rada trgovina", kaže se u izjavi koju prenosi Vjesnik.

Komisija također upozorava da najnoviji prijedlog da trgovci sami određuju radno vrijeme pogoduje razvoju niske razine kulture shopping mallova.

"Na taj način širi se potrošački mentalitet, stvaraju se pretpostavke za zapadanje građana u dužničko ropstvo, a što je najvažnije, otvara se mogućnost da građani i u drugim područjima života budu jeftini radnici bez dostatnog odmora", poručili su iz Komisije Iustitia et pax.

Iako je tijekom konferencije za novinare u nekoliko navrata tražen komentar Hrvatske biskupske konferencije u vezi sa zahtjevom papinske komisije da se talijanskim benediktincima vrati samostan Dajla sa zemljištem, nitko od prisutnih o toj temi nije želio reći ni riječi.

Vezani članci:

arti-201107190009006 arti-201106280397006

Play ponuda
Play ponuda