BELJAK O POSLIJERATNOJ OBNOVI KUĆA: / 'Veći zločinci su oni koji su krali na obnovi nego oni što su u ratu rušili'

Krešo Beljak je istaknuo da svjedočimo nizu katastrofa i da će to neko vrijeme potrajati te ne misli da će kriza nakon potresa tako brzo okončati

8.1.2021.
7:23
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Šef HSS-a Krešimir Beljak rekao je gostujući na N1 da je apsolutno za istragu i, ako je to moguće, progon mogućeg kriminala tijekom obnove kuća stradalih u Domovinskom ratu i sada u potresu. Istaknuo je da svjedočimo nizu katastrofa i da će to neko vrijeme potrajati. Beljak ne misli da će kriza nakon potresa tako brzo okončati.

"Nedostaje reda, nedostaje organizacije, ono što smo imali tamo negdje do Domovinskog rata. Uostalom, da tada nismo bili tako dobro organizirani, da nije postojao tako dobro organiziran sustav, nikad se ne bismo obranili u Domovinskom ratu.

Neke stvari koje su se uspješno razvijale za one države, kojima smo se smijali, kojima sam se i ja smijao, pokazale su se da nisu tako bezvezne, gdje se djecu od malih nogu učilo kako postupati u izvanrednim situacijama. Stariji se sjećaju onih akcija, tada nam se činilo smiješnima, ‘Ništa nas ne smije iznenaditi’ i slično", rekao je Beljak na N1.

'Trebala je odmah biti proglašena elementarna nepogoda'

“Najgore je što se ne zna kad će sve to skupa prestati, kad će se sve snage moći skoncentrirati na obnovu. Jučer je, vidjeli ste, bio vrlo jak potres. Po mojim informacijama, ono što je i popravljeno zadnjih dana, vratio je na nulu, ponovno je oštećeno.

Andrej Plenković nije dovoljno brzo proglasio stanje katastrofe na područjima stradalima od potresa. Trebalo je odmah proglasiti elementarnu nepogodu, čim je udario onaj prvi potres, onaj koji je prethodio ovome najtežem. Dan prije je trebalo proglasiti izvanredne okolnosti. U normalnim se državama u takvim okolnostima zna tko smije, a tko ne ići na teren. Mnogo ljudi želi pomoći, ali ne može svatko ići pomoći, ne može svatko ići na krov", komentirao je Beljak.

'Potrebna je pravna kontrola da ne bude kriminalna obnova kao prije 25 godina'

Predsjednik HSS-a osvrnuo se na uspostavljanje kriznog stožera s ministrom Tomom Medvedom na čelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Tomo Medved jest vojnik, ja vjerujem da će taj posao napraviti puno kvalitetnije nego što bi neki drugi ljudi. On ima velikog iskustva u zapovijedanju, ima autoritet, vjerujem da će biti bolje. Ali isto tako, nije Medved sam. Tu treba biti puno drugih operativaca koji će pomagati… Bojim se da jedan čovjek sam ne može napraviti veću pozitivnu razliku", komentirao je.

Kada je u pitanju obnova nakon potresa, Beljak je decidiran u tome da bi se morala uvesti nekakva pravna kontrola, "da se ne dogodi kriminalna obnova kao što je bilo prije 25 godina". "Još su veći zločinci oni koji su krali na obnovi nego oni koji su rušili kuće", rekao je Beljak.

Podržat će osnivanje komisije za ispitivanje kriminala poslijeratne obnove

Upitan hoće li HSS podržati inicijativu zeleno-lijevog bloka u Saboru da se predloži osnivanje komisije koja bi istraživala navodne sumnjive elemente kriminala u poslijeratnoj obnovi, Beljak odgovara da će to apsolutno podržati. Naveo je da se jučer čuo s Tomislavom Tomaševićem i Klubom zastupnika HSS-a i HSU-a o podržavanju te inicijative. Beljak je upitan kakva je korist od toga ako bi se pokazalo da je kazneni progon eventualno odgovornih bio nemoguć zbog zastare.

"Bilo bi jako dobro da se barem zna, ako ne bude moguć zakonski proces zbog nekakve zastare, da se zna tko je sudjelovao, tko je potpisivao, tko su bili nadzorni inženjeri itd., tako da javnost zna tko je napravio pljačku nad državnom imovinom. I to nad onima koji su najosjetljiviji, koji su stradali u ratu, pa su sad, eto, i zbog tog kriminalnog načina obnove dobrim dijelom stradali i u potresu, a možda to ne bi bilo tako da su kuće obnovljene kvalitetnije", odgovorio je šef HSS-a.

'Treba osnovati vladu nacionalnog jedinstva'

"Robne rezerve trebale su biti aktivirane još u ožujku kad je nastupila covid kriza, kad su prijetile određene redukcije u opskrbi. Nadam se da će 2020. biti dobra škola za budućnost. Bilo je jasno da nedostaje svega toga. Da nešto ne štima u cijeloj toj priči, trebalo bi biti jasno kad nije došlo do drugog lockdowna.

Sa zatvaranjem se odugovlačilo, a unatoč tome brojke su eksalirale nekoliko stotina puta više od onih što su bile proljetos. Plenković je odavno trebao posjesti sve političke stranke za stol i osnovati vladu nacionalnog jedinstva. Još nije kasno za to. Mnoge kritike opozicije bi bile puno blaže, opozicija bi snosila veliki dio odgovornosti", rekao je Krešo Beljak za N1.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali