Play ponuda

OTKRIVA I FIZIČKO STANJE VOJNIKA / Jedan od najsofisticiranijih vojnih uređaja na svijetu je - hrvatski proizvod! Ne mogu mu ništa udarci, voda, metak...

Image
Foto: Dubravka Petric/YouTube/Screenshot

Takrad je multimedijska platforma koja vojniku na terenu omogućuje stalni kontakt sa zapovjednikom, ali i da putem željenih instaliranih senzora šalje detaljne informacije o položaju i fizičkom stanju vojnika

6.3.2023.
13:01
Dubravka Petric/YouTube/Screenshot
Play ponuda

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj danas su u 12.30 sati nazočili demonstraciji upotrebe naprednog taktičkog radijskog uređaja Takrad u vojarni "Pukovnik Predrag Matanović" u Petrinji. Takrad je proizvod hrvatskih tvrtki RIZ Profesionalne elektronike i Impel Groupa, razvijen uz potporu i u suradnji s Ministarstvom obrane i Oružanim snagama RH.

Tako glasi sažeta agencijska najava današnjeg događaja. No, što je zaista Takrad, vojni uređaj koji je vrhunski u svjetskim razmjerima, a proizveden u Hrvatskoj?

Taktički radio s najnaprednijom tehnologijom

U kolovozu 2018. godine pisalo se o započetim terenskim testiranjima ovog vojnog taktičkog radija, koji je u potpunosti hrvatski proizvod i jedan od najnaprednijih u toj kategoriji uređaja. Takrad je zajednički proizvod domaćih tvrtki RIZ Profesionalna elektronika i Impel Group, dok je kućište uređaja proizvela tvrtka Metal Product. U kolovozu 2018. Robert Tomljanović, direktor Impel Groupa i Boris Smiljanić, direktor RIZ Profesionalne elektronike, za Večernji list govorili su o tome što je i čemu služi Takrad. Rekoše tada da je namijenjen modernom vojniku i da se temelji na sofisticiranoj i najmodernijoj tehnologiji SDR (Software Defined Radio).

"Njegov je veliki potencijal na svjetskom tržištu izgledan jer, kada govorimo o vojnim radiouređajima, Takradova tehnologija temeljena na softverskoj obradi signala posljednji je trend u tehnologiji koji prate samo vodeći svjetski proizvođači", kazali su.

shimmer fallback
shimmer fallback

Uz bok najboljim američkim i izraelskim uređajima

Smiljanić je mjesec dan kasnije za Poslovni dnevnik rekao da se radi o multimedijskoj platformi, vojnih karakteristika i robusnosti, koju nosi svaki suvremeni vojnik na terenu, a koja omogućuje da bude u stalnom kontaktu sa zapovjednikom, ali i da stanica putem željenih instaliranih senzora šalje zapovjedništvu informacije o fizičkom i zdravstvenom stanju vojnika u realnom vremenu. Iako se govorilo da je to najbolji vojni taktički radio na svijetu, Smiljanić je tada kazao da ne bi išao toliko daleko, nego je ustvrdio da je riječ o "jednom od najboljih" takvih uređaja u svijetu, uz bok sličnim američkim i izraelskim uređajima.

Softverska obrada signala omogućuje konstantnu nadogradnju radija, a osim međusobne komunikacije, zahvaljujući integriranim i vanjskim senzorima (GPS, akcelerometar, dozimetar, pulsmetar…) Takrad pruža i detaljne informacije o položaju i fizičkom stanju vojnika.

Otporan na udar metka i uranjanje u vodu

Takrad (taktički radio) također automatski prepoznaje opasne situacije (SOS – Man DownAlert) te ih dojavljuje posebno robusnim zaštićenim kanalom, što uvelike može pomoći ako se radi o vojniku koji je ranjen ili u životnoj opasnosti. Uz to, omogućuje izvanrednu zaštitu podataka prilikom komunikacije jer je u njega instalirano više od 70.000 linija koda softvera kao i certificirani 256 bit AES hardver koji je američka NSA certificirala kao TIP 1, što znači da ima najveću moguću zaštitu od hakiranja, a zaštićen je i pri pokušaju ometanja frekvencijskog područja. Ovo je svakako važno naglasiti jer tehnologija softverske obrade signala omogućuje i konstantnu nadogradnju radija, što znači da su mogućnosti Takrada neograničene. Sama mehanika uređaja iznimno je robusna, pa je Takrad otporan na udarce, uranjanje u vodu, a može izdržati i udar metka.

Play ponuda
Play ponuda