GRAFITI S PORUKOM

BANKSY UZ MIGRANTE: Slavni umjetnik oslikao izbjeglički logor

Banksy, jedan od najvećih predstavnika ulične umjetnosti, naslikao je tri murala u Calaisu, na sjeveru Francuske, od kojih je jedno u izbjegličkom kampu “Džungli”, gdje gotovo 4500 migranata živi u bijednim uvjetima.

Na ulazu u “Džunglu” je prvo djelo anonimnog britanskog umjetnika koje prikazuje osnivača Applea Stevea Jobsa (1955.-2011.)

S vrećom na leđima i računalom iz 1980-ih u ruci, pokraj šatora s migrantima. Umjetnik se oglasio priopćenjem u kojemu je pojasnio da je američkog poduzetnika naslikao zbog njegovih sirijskih korijena.

“Često nas navode da vjerujemo da imigranti samo izvlače novac iz državne blagajne, ali Steve Jobs je bio sin sirijskog imigranta. Apple je najprofitabilnija tvrtka i plaća više od 7 milijardi dolara poreza, a to se moglo dogoditi samo zato što je čovjek iz Homsa mogao ući (u Sjedinjene Države)”, istaknuo je.

Banksy je druga dva djela naslikao u samom Calaisu.

FRANCE-BRITAIN-ARTS-GRAFFITI-BANKSY

U središtu grada je po uzoru na Gericaultov Meduzin splav naslikao splav s kojeg migranti mašu trajektu sličnom onima kakvi svakodnevno povezuju Calais s La Mancheom u Engleskoj koja ostaje nedostupna migrantima.

banksy-calais-grafit mural
Treće djelo je mural na plaži u Calaisu na kojemu dijete čeznutljivo gleda prema britanskoj obali dok mu vjetar mrsi kosu. Taj mural čija je fotografija objavljena na umjetnikovoj službenoj mrežnoj stranici, u subotu je bio prekriven daskama, što je privremena mjera gradske uprave Calaisa koja je tako “odlučila zaštititi umjetnikova djela”.

Banksyjeva djela, ne samo grafiti i murali, nego i “obična” umjetnička djela, kad su i slučajano na prodaju, postižu cijenu od više stotina tisuća eura.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr