ARHEOLOŠKO OTKRIĆE U SREDIŠTU ŠIBENIKA: / Kod crkve sv. Frane pronađeno više od 600 lubanja, trećina kostiju su dječje

'Iako je sličnih groblja u dalmatinskim gradovima puno, moram reći da se još nikad nismo susreli s ovolikim brojem kostura i lubanja', kazao je arheolog Slavko Galiot

15.2.2021.
13:57
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Arheolozi Slavko i Josip Galiot te Tomislav Pušić iz firme Delmat Galiot prošlog su tjedna završili arheološko istraživanje pored crkve sv. Frane u Šibeniku pronašavši ondje više od 600 lubanja.

U zajedničkim grobnicama na malom trgu ispred crkve sv. Frane pronađeno je više od 600 lubanja, a po kostima se može zaključiti da je tamo ukopano i oko 200 djece, piše ŠibenikIN.

'Nismo se još susreli s ovoliko lubanja i kostura'

"Iako je sličnih groblja u dalmatinskim gradovima puno, moram reći da se još nikad nismo susreli s ovolikim brojem kostura i lubanja", kazao je arheolog Slavko Galiot.

Kosti su, kaže, vrlo trošne i bilo je malo cjelovitih kostura. No, pojedine grobnice bolje su očuvane pa su kosturi pronađeni u njima poslani na analizu u Antropološki institut u Zagreb.

"Na tim je kosturima bila i odjeća, odnosno nekoliko slabo očuvanih dijelova odjeće, zatim metalni predmeti poput kopči, kukica i spona, a bilo je i ukrasa, narukvica, nekoliko pozlaćenih praporaka koje su vjerojatno nosile mlađe osobe, prstenja, pečatnjaka i slično. Sve je to poslano na daljnju analizu, a svi rezultati istraživanja bit će objavljeni na našim stranicama", kazao je Galiot za ŠibenikIN.

Groblje s brojnim zajedničkim grobnicama otkriveno je slučajno tijekom radova na projektu Aglomeracija Šibenik.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali