STRANKA U PROBLEMIMA

ANKETA NET.HR-a: Kako će se rasplesti velika kriza unutar SDP-a?

Nezadovoljstva i disonantnosti unutar SDP-a bilo je i u vrijeme kada je na čelu stranke bio Zoran Milanović, no on ih je tada rješavao eliminirajući one s kojima se nije slagao (Bandić, Linić i dr.) pa je i dojam bio kako je stranka okupljena oko svoga šefa.

To se, međutim, ne može reći otkako je na čelo SDP-a došao Davor Bernardić. Još od kampanje za unutarstranačke izbore, a potom i kada je pobijedio i preuzeo SDP, Bernardić se suočava s prilično snažnom, neskrivenom i glasnom unutarnjom oporbom.

KAOS U SDP-u, POZNATI ČLANOVI NAJAVILI ODLAZAK: ‘Bernardić od stranke pokušava napraviti sektu svojih prijatelja’

Svako malo stranku zatrese neki sukob ili iz nje izađe neki “spin” čija se šteta potom mora sanirati, a čemu – jasno je to i njemu samome – Bernardić nije nimalo vičan. Posve je očito da unutar SDP-a djeluje nekoliko što jačih, što slabijih frakcija.

Nova kulminacija krize dogodila se jučer na sjednici Kluba zastunika SDP-a kada je, kažu, bilo i galame i svađe. Stranku je najprije uzdrmala odluka Peđe Grbina da podnese ostavku na dužnost potpredsjednika saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav. Svađa je izbila nakon što je Bernardić kazao da nije znao za Grbinovu ostavku, na što mu je ovaj rekao da laže jer mu je svoju odluku priopćio i usmeno i u pisanom obliku.

SVAĐA I GALAMA U SDP-u: Grbin i Opačić napali Bernardića, on im poručio: ‘Idite ako vam se ne sviđa kako radimo’

“Ako vam se ne sviđa kako radimo, slobodno možete ići, ima drugih ljudi na listama koji vas mogu zamijeniti”, kazao je na to Bernardić. Sjednicu su tada napustili Grbin, Milanka Opačić i Ranko Ostojić, a Bernardića su, kako se doznaje, oštro kritizirali Mirando MrsićOrsat Miljenić i Igor Dragovan.

O odlasku iz stranke, što je sve učestalija fraza koja se čuje na Iblerovom trgu, nakon burne sjednice oglasio se Ranko Ostojić. “Izašao sam sa sastanka, ali ne iz SDP-a ili onog što je od njega preostalo. Otići ću kad to odluče oni koji su me i izabrali”, napisao je Ostojić.

ORSAT MILJENIĆ OTVORENO O UNUTARSTRANAČKOM SUKOBU: ‘SDP svojom politikom vraća HDZ u život’

Povratak na Net.hr