IZJAVA ŠEFA HDZ-a

DOBRO RASPOLOŽEN PLENKOVIĆ PRVI PUT IZRAVNO POTVRDIO DA HDZ MOŽE I BEZ MOSTA: ‘Imamo i više nego dovoljno potpisa!’

Prema onome što je jutros pred središnjicom HDZ-a rekao Andrej Plenković, on će uskoro službeno biti imenovan mandatarom za sastav nove Vlade.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je danas da imaju dovoljno potpisa potpore njemu za mandatara istaknuvši kako mu je prioritet stvoriti stabilnu Vladu u partnerstvu s Mostom i uz potporu nacionalnih manjina, a svi ostali su dobrodošli.

“Imati ćemo više nego dovoljan broj potpisa, to je sasvim izvjesno. No, moj je prioritet i stav Nacionalnog vijeća HDZ-a je bio da stvaramo Vladu u partnerstvu s Mostom i uz potporu nacionalnih manjina. Svi ostali su dobrodošli,” kazao je Plenković novinarima ispred središnjice HDZ-a upitan koliko ima potpisa potpore saborskih zastupnika za mandatara.

Smatra kako su potpisi niza saborskih zastupnika i stranaka signal njihova dobrog osjećaja da je Hrvatskoj u ovom trenutku potrebna stabilna parlamentarna većina i Vlada. “Cijenim sve one koji su u tom smislu spremni dati potporu uoči odlaska na konzultacije kod predsjednice Republike”, poručio je.

Ponuda Mostu

Na ponovni upit koliko imaju potpisa, kratko je odgovorio: “Dovoljno, imamo ih i više nego što treba”.

Plenković nije konkretno odgovorio na pitanje jesu li Mostu ponudili rotirajuće mjesto predsjednika Sabora. Rekao je kako će prvo Mostu prepustiti da prijedlog koji je  bio na stolu prvo razmotre u okviru njihova Nacionalnog vijeća. Najavio je i da će u petak Predsjedništvo HDZ-a i Nacionalno vijeće izvijestiti o pregovorima i nakon toga dogovoriti paket.

“Mislim da je paket racionalan, razuman i odražava partnerske odnose koji su ključ funkcioniranja Vlade”, naglasio je. Ponovno upitan je li se u tom paketu nalazi i ideja o rotirajućem mjestu predsjednika Sabora, rekao je kako rade na “kreativnom europskom riješenju”.

Upitan je li HDZ spreman, i po cijenu prekida pregovora s Mostom, ne odustati od mjesta čelnika Sabora, odgovorio je da uopće nema takve napetosti.  Drži kako u pregovorima s Mostom uopće nisu u situaciji koja bi bila neka tenzija i koja bi dovela do nečega što ne bi bio dogovor.

Brkić: Postoje alternative Mostu

Prilikom dolaska na Trg žrtava fašizma aktualnu situaciju komentirao je i HDZ-ov Milijan Brkić. ‘Naš strateški partner je Most, ali postoje alternative’, jasno je poručio Brkić.

ŠEFU HDZ-a VIŠE NIJE POTREBAN MOST: Plenković prikupio 77 potpisa i može postati mandatar?!

Nakon Plenkovićeve potvrde o dovoljnom broju potpisa, u svom gostovanju na televiziji N1 Radimir Čačić rekao je kako će i njegovi Reformisti Plenkoviću dati šansu da formiraju Vladu te da će mu dati svoja tri potpisa.

Most neće davati izjave do daljnjeg

Iz Mosta je nešto prije podneva stigla informacija kako će Nacionalno vijeće održati telefonsku sjednicu o temi daljnjeg tijeka pregovora s HDZ-om i eventualnog sastavljanja nove Vlade Republike Hrvatske te kako do daljnjega neće davati nikakve izjave za medije.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr