BLIŽI POPIS STANOVNIŠTVA, HRVATI SU SVE ZABRINUTIJI / Hoće li popisivači morati biti cijepljeni? Njih 8000 ići će po kućama: 'Zamislite da samo jedan bude zaražen'

Image

Od ukupnog broja popisivača gotovo polovica otpada na mlađu populaciju staru do 25 godina

25.8.2021.
17:50
Igor Kralj / PIXSELL / ilustracija

Krajem rujna na teren izlaze popisivači stanovništva, a među građanima se javlja zabrinutost te se mnogi pitaju što ako pojedini od njih budu potencijalni širitelji virusa.

Ono čega ih je još i više strah je činjenica da neće biti poznato tko je od popisivača cijepljen, a tko nije. Isto tako veliki dio njih pripada u mlađu populaciju koja uglavnom prema statistikama nije primila ni jednu dozu. Iz Državnog zavoda za statistiku kažu kako nemaju pravni temelj koji bi im dao pravo da pitaju popisivače jesu li cijepljeni, piše Slobodna Dalmacija.

'Problem je što ih ima veliki broj'

Što se tiče dobne strukture, od ukupnog broja popisivača gotovo polovica otpada na mlađu populaciju staru do 25 godina, dok je samo petnaestak posto izabranih popisivača starija od 50 godina. Ima ih malo manje od 8000, a od toga su trećina studenti, a trećina nezaposleni.

"Činjenica je da je eventualno traženje podatka je li netko cijepljen ili ne, pravno pitanje, a ne epidemiološko. Ali je i činjenica da će više tisuća osoba ići od vrata do vrata i morali bi biti cijepljeni. Zamislite da samo jedan bude zaražen", rekao je imunolog Zlatko Trobonjača, dodavši da je dodatna opasnost je što gotovo polovica otpada na mlađu populaciju. "Popisivači bi se mogli svaki dan testirati, ali je problem što ih ima veliki broj", kazao je.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali