Novi pristupi u načinima ishrane vrhunskih sportaša u proteklih desetak godina preraslo je u pravu znanost. Iako je još iz razdoblja olimpizma stare Grčke bilo poznato da se za snagu jede goveđe meso, a za brzinu meso hitrih životinja poput zečeva, današnji nutricionistički gurui u slučaju sporta ističu nezamjenjivu važnost unošenja ugljikohidrata.
U sportovima u kojima je presudna izdržljivost, preporuka stručnjaka je opskrbiti se sa 60 do 70 posto ugljikohidrata. S obzirom na visoki postotak ne iznenađuje činjenica da je upravo tjestenina prva na top listi. Većina sportaša kada je na treningu prema statistikama pojedu dva do tri obroka tjestenine svaki dan.
Upravo je tjestenina proglašena savršenom hranom za sportaše. Ova jednostavna osnovna hrana brzo se spravlja, što je dodatni bonus koji olakšava sportske hektične rasporede treninga, niskokalorična je i bezmasna, dobar je izvor ugljikohidrata i vitamina B.
Olympic Training Center u Colorado Springsu napravio je godišnju statistiku količine unošenja hrane kod sportaša koji su na pripremama, a prema njihovim podacima najviše se troši:
262.800 kg tjestenine
25.380 kg govedine
7.560 kg kruha
17.800 kg voća
13.050 kg krumpira
171000 jaja
Izvor: U.S. Olympic Training Center