FOTO: Jedno od najneobičnijih preuređenja

U Nizozemskoj je posljednjih desetljeća sve veća nezainteresiranost odlaska u crkve, zbog čega su brojne crkve izgubile svoju prvotnu funkciju. Ovo je vrlo zanimljiv jedne takve crkve preuređene u stan.

Zbog sve manje zainteresiranost za odlazak u crkvu zadnjih nekoliko desetljeća u Nizozemskoj, brojne su crkve izgubile svoju funkciju. Urušavaju se, demolirane su ili su prenamijenjene.

No, zbog svojih specifičnih arhitektonskih značajki, u tom su procesu često ograničene. Ne može svaka crkva služiti kao izložbeni prostor, a u slučajevima stambenog korištenja kvalitete izvornog prostora obično su izgubljene.

Nizozemska tvrtka Zecc preuredila je staru kapelu u stan, poštujući karakter izvornog prostora. Kapela je bila dio velikog kompleksa franjevaca u Utrechtu, koji je na vrhuncu, sredinom 20. stoljeća, udomljavao preko 200 stanovnika. Sredinom prošlog desetljeća, desetak preostalih fratara preseljeno je u domove za starije osobe, a kompleks je podijeljen i pretvoren u oko 40 stanova.

Dizajnerski tim odlučio je zadržati mnoge izvorne značajke, kao što su visoki gotički vitražni prozori i originalne orgulje. Kako bi omogućili više prirodnog svjetla, napravili su dodatni prozor sa staklom u Mondrianovim stilu. Cijeli dnevni boravak obojen je u bijelo, dok su gornje, privatne sobe, u tamnijim tonovima.

U svakom slučaju, riječ je o kontroverznom i čudnom prostoru, no neosporno moderno i elegantno.

Povratak na Net.hr