Play ponuda

EU / protiv strožih pravila o 'neutralnosti mreže'

shimmer fallback
20.4.2011.
16:46
Play ponuda

Pravna regulativa o neutralnosti mreže je trebala onemogućiti da pružatelji usluga interneta određuju privilegirani status određenim sadržajima na internetu, piše Guardian.

Tzv. "dvoslojni internet" (two-tier internet), odnosno internet na dvije razine mogao bi se usporediti s dvije ceste - bržom i sporijom. Kako telekom kompanije svoja mrežna ograničenja pokušavaju nadomjestiti upravljanjem prometom to pak može dovesti do stvaranja prednosti u tržišnom natjecanju na način da neki servisi, stranice i sl. imaju prednost.

Drugim riječima, ISP-ovi mogu odrediti po vlastitom nahođenju koji sadržaji će se moći koristiti kojom brzinom. Primjerice dosad je bilo optužbi da su određeni ISP-ovi usporili "peer to peer" prijenos svojim korisnicima. Također teoretski mogu iz komercijalnih razloga nametati korisnicima koje servise da koriste jednostavno „usporavanjem“ svih ostalih.

ISP-ovi tvrde da je prioritet koji određeni sadržaj imaju na internetu nužan da bi se osigurao normalan promet i izbjegla „gušenja“ mreže. Također se pozivaju na pravo o vlastitom određenju svojih poslovnih modela.

Iz Europskog ureda za digitalne tehnologije najavljuju da će pojačati nadzor nad ISP-ovima, a posebno obratiti pažnju na usporavanje usluga IP telefonije poput primjerice Skype-a u korist nekog drugog servisa. Također su izvijestili da su dosad imali slučajeve namjernog usporavanja određenih Internet servisa u šest zemalja članica. Uglavnom se odnosilo na "peer to peer" protokole, ali i na dodatnu naplatu korištenja IP telefonije. Ipak smatraju da pooštrenje zakona o tome nije nužno jer su svi ti slučajevi riješeni brzo i to dobrovoljno od samog pružatelja internet usluga.

Uvjereni su da je konkurencija na europskom tržištu internet usluga dovoljno velika da korisnici mogu bez problema promijeniti svog pružatelja usluga ukoliko iz bilo kojeg razloga nije zadovoljan njime.

Komisija je također najavila da će Europska služba za regulaciju elektroničkih sadržaja dodatno istražiti te slučajeve i poduzeti jače mjere ukoliko bude potrebno.

Ipak zagovornici „neutralnosti mreže“ ogorčeni su ovakvom odlukom Europske komisije.

Upozoravaju da u praksi milijuni ljudi imaju mogućnost biranja samo jednog ISP operatera, bilo zbog geografskih, bilo zbog komercijalnih ograničenja.

Smatraju također da to sve nema nikakve veze sa slobodnim tržištem nego upravo suprotno - da ga ograničava.

"Mnogi internetski servisi poput primjerice Googlea su došli s internetskih margina i to upravo zato što su u njihovo vrijeme svi imali jednake mogućnosti za plasiranje na tržište", upozoravaju zagovornici mrežne neutralnosti.

U svakom slučaju izgleda da možemo očekivati da će s uvođenjem interneta "u dvije brzine" neki sadržaji "mrežom svih mreža" putovati brže od ostalih. Koliko će ovo promijeniti prirodu interneta kakvog danas poznajemo, ostaje da se vidi.

Prethodni članci: arti-201103170258006 arti-201101200296006 arti-201012220549006

Play ponuda
Play ponuda