Drobnjak: Neobeležene stubove na autoputu bi „video i ćorav“

Direktoru „Puteva Srbije“ preti otkaz zbog skandalozne izjave

Zoran Drobnjak, direktor “Puteva Srbije” koje je zaduženo za održavanje dela autoputa gde su se za dva dana dogodile dve teške saobraćajne nesreće pita “šta je problem” što jedan smer i dalje nije obeležen.

Drobnjak je u intevjuu za Blic ocenio da “nije u redu to što se piše” u medijima.

Ma, neka nadležno tužilaštvo i sud rade svoj posao i utvrde šta se tamo dogodilo. Šta je problem što nismo obeležili drugu stranu puta? Pa obeležićemo. I to još bolje i lepše. Evo, to ćemo na primer uraditi danas– , kaže direktor “Puteva Srbije”.

Na pitanje zašto put nije obeležen pre 15 meseci kada je obilaznica i otvorena, Drobnjak kaže da tu treba da se postavi struja, a da kablove kradu. Kada je reč o nesrećama, na autoputu postoje putokazi za naplatnu rampu i smanjenje brzine.

Ti stubovi su bili lepo ofarbani u crveno-belo. Pa šta ako je bio mrak, video bi ih i ćorav vozač. Ali ne može da ih vidi ako vozi 200 na sat. Da je vozio koliko je ograničenje, 40 ili 60 na sat i udario, ništa im se ne bi dogodilo -, kaže direktor “Puteva Srbije”.

“Putevi Srbije” su obilaznicu oko Novog Sada otvorili 21. novembra 2011. godine, ali su upozorenja i signalizaciju postavili tek pre dva dana i to samo u smeru u kome su se dogodile nesreće.

U razmaku od svega dva dana na istom mestu na auto-putu Novi Sad-Beograd, u dve saobraćajne nesreće, poginula je jedna osoba, a povređene su tri. Iako je, prema nezvaničnim informacijama, razlog za to betonski stub buduće naplatne rampe koji je bio neobeležen, niko od nadležnih ne želi da preuzme odgovornost.

Kako piše Blic, Komitet za bezbednost saobraćaja zahteva od Vlade Srbije da bez odlaganja smeni Zorana Drobnjaka sa čela JP “Putevi Srbije” zbog skandalozne izjave “da bi stubove na autoputu video i ćorav”, ali i zbog brojnih propusta u obezbeđivanju sigurnih puteva.

Izjava generalnog direktora JP “Putevi Srbije” objavljena u današnjem štampanom izdanju “Blica” o tragičnim saobraćajnim nesrećama koje su se dogodile 22. i 23. februara na pristupnoj saobraćajnici autoputa Beograd – Subotica kod Novog Sada kada je jedna osoba poginula a tri povređene, potpuno je neprimerena i nedopustiva– navode iz Komiteta za saobraćaj.

Osim što je sporni intervju usmeren na izbegavanje krivične odgovornosti zbog propusta odgovornih u “Putevima Srbije”, Drobnjak grubo vređa žrtve saobraćajnih nezgoda i njihovih porodica-, saopštava Komitet za saobraćaj.

Povratak na Net.hr