'Zaručnica je vrišteći pobjegla kad je vidjela provaljena vrata'

‘Malo je reći da smo bili šokirani kad smo ugledali razvaljena vrata. Zaručnica je impulzivno utrčala u stan tražeći provalnika, no kad je shvatila što radi, vrišteći se sjurila niza stubište’, ispričao je 27-godišnji G.K., čiji se stan sredinom lipnja našao na meti provalnika.

Provala se dogodila samo jedan dan nakon što ga je uzeo u najam u manjoj stambenoj zgradi s devet stanova u zadarskom predjelu Voštarnica.

Samo u lipnju policija je zabilježila 87 provala, a stanove i kuće Zadrana lopovi su poharali u tolikoj mjeri da je u gradu postalo uobičajeno pitanje “jesu li i tebi provalili?”

Policijske ophodnje

“Prijavljivali smo boravište na policiji i kad smo se vratili, vidjeli smo da su vrata stana razvaljena odvijačem. Iako je na vidljivom mjestu bio fotoaparat, iz stana nije ništa ukradeno. Odmah smo pozvali policiju, no rečeno nam je da nije potrebno uzimati otiske jer iz stana nije ništa ukradeno. Čuli smo da je kvart opasan i da ima puno provala”, kazao je 27-godišnjak za Slobodnu Dalmaciju, dodajući da bi bilo bolje da ga je provalnik tražio ključ jer je za nova protuprovalna vrata i njihovu ugradnju morao izdvojiti 1.600 kuna. Kaže da mu ne preostaje ništa drugo nego ugraditi alarm.

Policija nemoćna

Tijekom 2013. godine na području PU zadarske evidentirane su 484 teške krađe, od kojih 362 provaljivanjem. Policija je nemoćna pred najezdom lopova, a iz stanova i kuća kradu se najviše zlatnina i novac. Prema informacijama iz policije, počinitelji su uglavnom “lokalci” koji su u svom pohodu na plijen, s uglavnom priručnim “alatom”, postali brutalniji nego prijašnjih godina.

“Oni pozvone nekoliko puta i ako ne dobiju dogovor, odmah upadaju”, kaže Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije, navodeći da policija radi sve kako bi zaustavila ovaj negativan trend.

Dodaje da se zbog povećanja ovakvih kaznenih djela u suradnji s lokalnom zajednicom provodi niz aktivnosti kojima se pokušava potaknuti samozaštitno ponašanje pojedinaca.

Dijele se tako upozoravajući leci preko turističkih zajednica, a policijski službenici održat će i sastanke s predstavnicima stanara. Također će se dijeliti i brošure sa savjetima osobama starije životne dobi, koje su često žrtve prijevara lažnim predstavljanjem.

Povratak na Net.hr