Play ponuda

'Plaćali smo Vanni, Dreletu, Škori, Ivani Kindl...'

shimmer fallback

Milijun kuna, posvjedočila je bivša blagajnica HDZ-a, isplaćeno je Vrdoljaku, 30 tisuća kuna pjevačici Vanni, a iznijela je detaljne iznose isplata Ivani Kindl, Houdeku, Davoru Dretaru i Škori.

7.5.2012.
10:29
Play ponuda

U ponedjeljak je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu i ostalim osumnjičenim u aferi Fimi media, i to čitanjem iskaza bivše HDZ-ove blagajnice Branke Pavošević.

Branka Pavošević je u iskazu USKOK-u prošle godine u srpnju govorila zašto je zakopala bilježnice sa zabilježenim isplatama iz crnog fonda HDZ-a. Rekla je da je u to doba osjećala nelagodu, bila prestrašena i strahovala da će izgubiti posao. Sve je te pojačalo uhićenje Mladena Barišića, rekla je. Dokumentaciju je, kaže, zakopala na livadi u blizini štale kojoj su vlasnici bili njeni roditelji.

Unutar dokumentacije nalazile su se isplatnice na koje je, kaže, sama dopisala 'Kosor kampanja' i 'kampanja Kosor', a odnosilo se na predsjedničku kampanju. Tako je između ostalog, kaže ona, milijun kuna isplaćeno tvrtki Massol Ratka Mačeka, isto toliko Tonćiju Vrdoljaku, 30 tisuća kuna pjevačici Vanni, a 10.500 kuna Ivani Kindl i Jacquesu Houdeku.

Među dokumentacijom bila je, tvrdi, i isplatnica na 5,95 milijuna kuna tvrtki Massol, a dopisano je Ratko Maček. U iskazu je Pavošević ponovno navela da se mjesečno Darku Milinoviću isplaćivalo 10 tisuća kuna.

Na isplatnicama za parlamentarne izbore na koje je sama dopisala 'Sabor 1.izborna jedinica, Kosor', a koje su se odnosile na kampanju za 1. izbornu jedinicu za parlamentarne izbore gdje je Jadranka Kosor bila nositelj, također su se spominjala neka zvučna imena estrade. Tako je Ivani Kindl isplaćeno 110 tisuća kuna, Davoru Dretaru 100 tisuća, a Miroslavu Škori dva puta po 4 tisuće eura.

Iskaz Branke Pavošević se čita jer se ona brani šutnjom, a s USKOK-om se nije nagodila. Na prijašnjem ročištu moglo se čuti da je crna blagajna u HDZ-u postojala, odnosno, kako je Pavošević rekla, da je sama istu vodila i isplaćivala novce mimo računa. Istaknula je i da dio novca, dobiven od donacija, nije bio knjigovodstveno evidentiran te da se, među ostalim, trošio na predizborne kampanje.

Za komentar navoda Branke Pavošević, koji su u ponedjeljak pročitani u nastavku suđenja za aferu Fimi media, pitali smo i prozvane 'estradnjake'. Miroslav Škoro je na pitanje o isplatama iz HDZ-a kazao kako ne može ništa komentirati. "Kad mi netko pokaže dokaze, onda ću komentirati", kazao je Škoro.

"Meni ništa nije isplaćeno, ja nemam pojma o tome. Ja nisam dobio ni kune od HDZ-a", rekao je Antun Vrdoljak na upit o navodno isplaćenih milijun kuna.

Radijski voditelj Davor Dretar Drele nije htio komentirati ovu temu, kao ni pjevačica Ivana Kindl. Do ostalih koje blagajnica spominje u svom iskazu nismo uspjeli doći, unatoč brojnim pokušajima. (M.P.)

specijal-201012070191004-Crni fond HDZ-a specijal-201012070191004-Suđenje Ivi Sanaderu

Play ponuda
Play ponuda