FIKTIVNI RAČUNI

SVE IH POVEZUJE JEDAN ČOVJEK: Otkrivamo poslove na kojima je biznis mafija izvukla 57 milijuna kuna

U velikoj akciji USKOK-a što je finalizirana danas uhićena je 21 osoba osumnjičena za malverzacije teške oko 57 milijuna kuna.

U pitanju je cijeli niz hrvatskih privatnih poduzetnika koje je, kako sumnja USKOK, povezao Svetislav Josimović čelni čovjek tvrtke Bossman. Osim kao direktor te firme Josimović je od početka 2009. godine vodio i tvrtku Pilastar Tim, te Zisi, a sve su mu služile za nezakonito izvlačenje novca. Dio sredstava izvučen je putem lažnih faktura, dok se dio odnosio na poslove čije su vrijednosti bile napuhane.

Automobilistički as u poslovima promocije

Uz Josimovića, kao “mastermind” te zločinačke grupe što je sumnjiči USKOK, figurirao je i poznati automobilistički as Juraj Puškar. On je u ovom lancu izvlačenja novca sudjelovao preko svojih tvrtki Soleo media, Manu Propria, Propria Optimum, Svijet promocija, Auto centar Soleao.

Njihove tvrtke surađivale su s tvrtkom Damax, DM Konstrukcije, Arbori cultura, Hrotilab, te Udrugom autoklub Sputnik, odnosno njima su Josimović i Puškar ispostavljali lažne račune na bi li na taj način izvukli novac u vlastite džepove.

Organizatorima vraćali izvučeni novac

S njima su pod sumnjivim okolnostima poslovali i Trgovački centar Zagreb i Shopping city, tvrtke koje upravljaju zagrebačkim West Gateom, građevinska tvrtka Emporion Plus, Span, Napredni modeli d.o.o., R&C Consilium, te Oktal pharma. Među uhićenima je i predsjednik uprave te farmaceutske kompanije Marijan Škiljević, kao i čelna žena Spana Sanja Bogunović Krnetić. Priveden je i direktor Emporion Plusa Zdravko Živković.

Svima njima su Josimović i Puškar plaćali račune za poslove koji nisu obavljeni, odnosno za usluge koje nisu isporučene. Tako izvučeni novac direktori tvrtki podizali su sa svojih računa i vraćali Josimoviću i Puškaru. Doduše od izvučenih 57 milijuna direktori koji su sudjelovali u sumnjivim poslovima zadržali su nešto više od 10 milijuna kuna za sebe i svoje tvrtke, dok su 47 milijuna predali organizatorima ove zločinačke grupe.

Poslovi na trgovačkim centrima

Među poslovima, za koje istražitelji vjeruju da nemaju pokriće, mahom su projekti promotivne prirode, organizacija događaja, prijevoz, razni izvedbeni projekti na trgovačkim centrima, fantomski ugovori o poslovnoj suradnji, a bilo je, kako doznajemo, i plaćanja koja nisu imala baš nikakvo pokriće. Jedna od tvrtki preko čijeg računa su išle isplate za koje se osumnjičeni čak nisu ni potrudili sastaviti poslovnu dokumentaciju bila je Neptunium savjetovanje.

Sumnje u izvlačenje milijunskih iznosa iz West Gatea, za razne lobističke, konzultantske i marketinške usluge, pojavile su se još prije nekoliko godina. Već tada je, doznajemo, DORH počeo pregledavati račune što su ih plaćale tvrtke koje upravljaju tim trgovačkim centrom.

Te usluge očito su jedan od najčešće korištenih paravana za izvlačenje novca.

Povratak na Net.hr