Studenti dizali novac ‘na crno’ za zaposlenike faksa

Bivši dekan Kineziološkog fakulteta i nekoliko njegovih kolega na Općinskom su sudu osuđeni na uvjetne kazne jer su dio zaposlenika plaćali ‘na crno’. U tome su im pomogli i studenti koji su za takav ‘biznis’ uzimali i proviziju.

Bivši dekan Kineziološkog fakulteta Dinko Vuleta (54), tajnik Ivan Matić (62), voditelj računovodstva Drago Kalajžić (61) i zaposlenica računovodstva Ksenija Đunčić (53) u srijedu su na Općinskom sudu u http://danas.net.hr/specijal/zagreb osuđeni na uvjetne kazne jer su zaposlenike tog fakulteta plaćali “na crno”, odnosno putem studentskih ugovora. Na taj su način u razdoblju 2005. do listopada 2009. fakultetu nezakonito priskrbili gotovo dva milijuna kuna.

Izbjegli plaćanje poreza, doprinosa…

Jutarnji list piše kako su optuženi ustvrdili da za takvo poslovanje postoji odluka užeg rukovodstva fakulteta prema kojoj se nekim zaposlenicima na takav način isplaćivao dio plaće pa su tako izbjegli plaćanje poreza i prireza na dohodak, a nisu im platili ni doprinose. Za posao preko student servisa angažirali su studente koji su podizali novac za zaposlenike, te na temelju toga uzimali proviziju.

Dekan okrivio Ministarstvo

Dekan je na suđenju tvrdio kako su se na takav način poslovanja odlučili jer Ministarstvo znanosti nije ispunjavalo svoje obveze prema fakultetu. U pojašnjenju Kineziološkog fakulteta stoji kako se zaposlenicima na taj način plaćao prekovremeni rad, poslovi koji ne spadaju u njihove redovne poslove te poslovi izvan radnog vremena.

Optuženi su s tužiteljstvom postigli sporazum o kaznama pa je tako Vuleta zbog zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju osuđen na 11 mjeseci uvjetno uz rok kušnje četiri godine. Tajnik fakulteta Matić i voditelj računovodstva Kalajžić dobili su deset mjeseci uvjetno na tri godine, dok je Đunčić kažnjena s osam mjeseci uvjetno uz rok kušnje tri godine.

Povratak na Net.hr