UŽIVA U PATNJI DRUGIH? / Stručnjak tvrdi da monstruozni Austrijanac ima malignu i zlokobnu kombinaciju ličnosti: 'On nije nikakav otac, već teški ubojica i zločinac'

Psihijatar Ante Bagarić smatra da bi bilo važno da državni odvjetnik ili sudac kažu je li uzimao amfetamin ili kokain

27.9.2021.
18:37
Facebook
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Govoreći o profilu austrijskog državljanina Haralda Kopitza (56) koji je ovog vikenda u Zagrebu ubio svoju djecu, psihijatar Ante Bagarić je rekao u N1 Studiju da se njega ne bi trebalo nazivati ocem.

“Koliko informacija imamo sada, radi se o teškom ubojici i zločincu, nikakvom ocu. Za oca se podrazumijeva da netko apsolutno štiti djecu. Uvijek je bolje označiti takve stvari da je riječ o ubojici koji je uhićen”, naglasio je.

Prema njegovoj procjeni riječ je vjerojatno o malignoj, zlokobnoj kombinaciji, psihopatiji plus velikom narcizmu. "Psihopati uživaju nanositi bol, opasni su jer nisu dovoljno jaki. Kad se to spoji s narcizmom, onda je takva ličnost u stanju napraviti puno destrukcije na štetu drugih osoba”, kaže.

Uživaju u patnji drugih

Bagarić smatra da je postojalo znakova mentalnog stanja ubojice, ali da su se racionalizirali. "Nije to nastalo ovako, netko je dobar, sjajan otac pa mu se nešto desi u glavi. To nije moguće ni teoretski”, govori Bagarić.

Dodao je da su takve osobe vrlo vješte u prikrivanju toga da uživaju u patnji drugih. “Nije neočekivano, i statistika pokazuje da se ovakve stvari relativno često događaju, da osobe s ovom kombinacijom ličnosti naprave veliko zlo”, kaže Bagarić.

Naglasio je da bi bilo važno da državni odvjetnik ili sudac kažu je li uzimao amfetamin ili kokain.

Nije bio neuračunljiv?

Na pitanje koliko bi uspješna mogla biti obrana koja bi se temeljila na neuračunljivosti, Bagarić je rekao da bi to bilo neko posve psihotično stanje koje se rijetko događa i da za to moraju postojati vrlo jasni dokazi.

"Za ovo što za sad znamo, nema nikakvih. Ako je točno da je bilo pripreme, sa lijekovima, to pokazuje slijed, predumišljaj. Neka psihotična djela izgledaju sasvim različito”, govori.

Muškarca ne očekuje u bolnici. “On je uhićeni ubojica i nema što raditi u Vrapču... ovo je čovjek koji je uhićen i treba dobiti pravednu kaznu u sudskom postupku”, kaže.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali