PONOVLJENO SUĐENJE

SLUČAJ FIMI MEDIA: Doznajemo ime sutkinje koja će uskoro pokrenuti proces protiv Sanadera

Ponovljeno suđenje u slučaju Fimi media, korupcijske afere s izvlačenjem novca iz javnih tvrtki za potrebe financiranja Hrvatske demokratske zajednice kroz crne fondove,  vodit će sutkinja Irena Kvaternik.

Riječ je o sutkinji koja je lani u listopadu imenovana na Županijski sud u Zagrebu, a do tada je bila sutkinja Općinskog suda u Velikoj Gorici. Doduše nekoliko mjeseci prije imenovanja stigla je na Zrinjevac, kamo je upućena na rad, sve do formalnog imenovanja za sutkinju Županijskog suda. u Zagrebu.

Sutkinja Čalić tražila izuzeće

Novi sudac za vođenje postupka u aferi Fimi media tražio se nakon što je svoje izuzeće početkom ovog mjeseca zatražila suktinja Ivana Čalić, koja je donijela prvu presudu protiv Ive Sanadera i suokrivljenih za izvlačenje novca za financiranje kampanje HDZ-a.

Fimi medija Ivana Čalić
Sutkinja Čalić donijela je prvu, osuđujuću presudu protiv Sanadera i suokrivljenihFoto: Sanjin Strukic/PIXSELL

 

Obrazložila je to činjenicom da bi njezino treće sudjelovanje u postupcima protiv Sanadera moglo kod njega stvoriti dojam pristranosti, te kumovati njegovom nepoverenju u sud. Pozvala se i na presude Europskog suda za ljudska prava koje je Sanader već isticao tvrdeći da su suci koji mu sude nisu nepristrani. Tako je ishodio izuzeće sudac Ivana Turudića koji ga je osudio u aferama Hypo i Ina-MOL.

Sutkinja Čalić svoje je izuzeće zatražila sama, a predsjednik Županijskog suda u Zagrebu sudac Dražen Jakovina to je i prihvatio.

Smjena s čela suda

Ime sutkinje Kvaternik našlo se pak u fokusu javnosti kada je 2009. godine smijenjena s mjesta predsjednice Općinskog suda u Velikoj Gorici. Naime, tadašnji ministar pravosuđa Ivan Šimonović razriješio ju je nakon što je odbila zahtjev za izuzećem sutkinje Vesne Žužić iz jednog sudskog postupka. Radilo se o procesu u koji je bio involviran i suprug sutkinje Žužić – poduzetnik Željko Žužić. Na kraju Vesnu Žužić nije kaznio ni DSV.

Barišić će progovorit

Podsjećamo da je slučaj Fimi media srušen na Vrhovnom sudu RH zbog propusta što je uočen u prvostupanjskoj presudi. Točnije, vrhovni suci zaključili su da suđenje nije bilo pravedno budući da Mladen Barišić, bivši HDZ-ov rizničar, na čijem se priznanju temeljila glavnina osude, nije odgovarao na pitnja Sanaderovih odvjetnika. No, kako je doznao Telegram, na ponovljenom suđenju Barišić će odgovarati na sva pitanja. Odlučio je to učiniti kako bi dokazao da ne laže i da obrani svoju čast u procesu.

UKINUTA PRESUDA SANADERU I HDZ-U: Bivši premijer može na slobodu

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr