PRIZORI UŽASA U MEDULINU / Sajlama lovili brodice u plamenu, skakali u more: 'Probudio me pucanj, gorjela je moja jahta od milijun eura'

Image
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Snimka iz zraka pokazuje mrlju nafte u medulinskom zaljevu zbog koje su postavili plutajuće brane. More je onečišćeno, ali se još ne znaju razmjeri

15.5.2024.
14:05
Goran Kovačić/Pixsell
VOYO logo

Nakon teške noći i jutra kada su u Medulinu izgorjela najmanje 22 plovila, stižu dramatična svjedočanstva o borbi s buktinjom.

"Krenulo je s broda na brod, jer je lagana bura i krenulo je redom", kazao je za RTL jedan od očevidaca koji je i sam sudjelovao u spašavanju zapaljenih brodica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U takvim situacijama se teško približiti vatri, to je užasno velika temperatura i kad vjetar puše, jednostavno se ne može. Barke koje nisu zahvaćene požarom smo odvezivali i vukli u kraj, a ove koje su već bile nagorene ili su gorjele, njima izgore konopi i one se same odvežu i krenu prema drugima tako da smo jahticu koja je gorila odšlepali, nasukali da ne bi otišla na druge barke i zahvatila druge barke", kaže dodajući da je prizor bio užasan: "Crni dim se toliko digao da se dan nije uopće vidio".

Image
Foto: Facebook Općina Medulin

Šteta je golema. Na vanjskim vezovima obično su veći i turistički brodovi, a isto tako i veći privatni brodovi. Josip je jedan od onih čija je jahta, stradala u požaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Probudio me pucanj oko 4 i nešto i izašao sam na balkon. Vidio sam vatru na jednom gliseru i ostao sam iznenađen. Kako je bila bura, sve su se brodice polako palile, jedna druga treća, do kraja", ispričao je Josip.

Image
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

"Nikog nije bilo, policija je došla prva, pa vatrogasci. Dok su se pripremili za gašenje, to je ponton, nisu mogli odmah... Tim dečkima kapa dole, kad su išli među te brodove, među tu vatru, jer su se i s druge strane zapalili brodovi. Moja jahta je bila na drugoj strani i ona se uhvatila. Znači, nije gorila samo jedna strana. Oni su je u stanju gorenja odveli na drugu stranu, to je jahta od milijun eura", kaže Josip.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Edvin Matko Juršić, zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Pula, rekao je za RTL da je intervencija bila kompleksna, da se požar bio razbuktao kad su stigli na teren te da su praktički "prerezali" požar i spriječili da se širi i na druge brodice. Rekao nam je da je problem bio što su se izgorjele brodice otkvačile s veza pa su krenule niz buru.

"Morali smo ih loviti sajlama", kazao je Juršić. Pojavile su se dramatične snimke požara u noći, ali i trenutaka eksplozija, tako smo i mi objavili video brodice koja tone u trenutku jake detonacije kada je u vis suknula velika baklja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad se pretpostavlja da je požar krenuo s jedne od brodica, ali to se mora utvrditi očevidom u čemu će možda pomoći i nadzorne kamere u marini.

Image
VELIKA BUKTINJA /

Vatrogasac otkrio detalje kaosa u Medulinu: 'Praktički smo prerezali požar'

Image
VELIKA BUKTINJA /

Vatrogasac otkrio detalje kaosa u Medulinu: 'Praktički smo prerezali požar'

Na stranicama Facebooka oglasila se i Općina Medulin. Iznijeli su dramatične situacije pa i to kako su mještani uskočili u pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Noćas je Medulin bio svjedok tužnog događaja - požara koji se dogodio u medulinskoj luci. Oko 3.55 sati, vatrogasci su primili dojavu o požaru u nautičkom dijelu naše luke, otvorenom za javni promet, a kojom upravlja Lučka uprava Pula. Reagirali su brzo i hrabro, s 15-ak ljudi i četiri vozila, te su odmah krenuli u odvajanje zahvaćenih plovila i gašenje požara. Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac bio je prisutan na licu mjesta od samog početka, pružajući podršku i pomažući službama. Lučka uprava Pula je također odmah reagirala, pomažući u gašenju požara i spašavanju onoga sto se može spasiti. Posebno zaslužnim pokazali su se i pojedinci koji su gotovo 'suludom' hrabrošću koja se vidi samo u najtežim situacijama skakali u more, odvezivali brodove, te vlastitim plovilima gurali buktinje", stoji u objavi.

Zahvalili su vatrogascima, djelatnicima Lučke uprave Pula, djelatnicima Buže, članovima DVD-a Medulin i mještanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šteta koju je požar prouzročio je ogromna, kako materijalno tako i emotivno. Ne možemo zanemariti činjenicu da su neki od izgorjelih brodova bili ne samo materijalno vrijedni, već dragocjeni za njihove vlasnike - simboli uspomena, avantura i snova. Unatoč tome, imamo sreću da nema ozlijeđenih osoba. Ipak, važno je istaknuti da posljedice požara ne smiju biti ignorirane. Emocije su razumljivo visoke među našim sugrađanima", objavili su na stranici Općine Medulin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Inače, u more su stavili brane kako bi spriječili širenje onečišćenje mora uočljivo na snimkama iz zraka koje je objavila Općina Medulin.

Image
Foto: Facebook Općina Medulin
Image
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

POGLEDAJTE VIDEO Dojavu o golemom požaru u Medulinu zaprimili su nešto poslije 4 sata, onda je nastao kaos

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo