‘Radili smo s Fimi-Mediom kako bismo se omilili vlasti’

Josip Protega je o izvlačenju državnog novca iz institucija i tvrtki u aferi Fimi-Media progovorio kada su protiv njega pokrenute istrage za neka druga kaznena djela. Na zadnjem ročištu suđenja za aferu Fimi-Media svjedočio je Ivan Mravak.

Svjedočenjem bivšeg šefa Hrvatske poštanske banke Josipa Protege nastavlja se suđenje Ivi Sanaderu te ostalima optuženima u slučaju Fimi-Media. Protega je o izvlačenju državnog novca iz institucija i tvrtki progovorio kada su protiv njega pokrenute istrage za neka druga kaznena djela.

”Od 2006. do 2009. godine Hrvatska poštanska banka sklopila je s Fimi-Mediom nekoliko poslova u vrijednosti od pet do šest milijuna kuna”, rekao je Protega.

Poslovi su sklopljeni na preporuku Mladena Barišića, koji mu je rekao da je Fimi-Media tvrtka koja pomaže HDZ-u, ali mu je htio udovoljiti kako bi se banka što više povezala s državnim poduzećima.

Protega je također istaknuo da je želio zaštititi i sebe budući da je kada je jednom prilikom odbijena ponuda Fimi-Medije, čuo da je Barišić rekao da nije kooperativan.

Protega je svjedočio i o sastanku u carinskoj upravi na kojem je dogovoreno potpisivanje dvaju, triju ugovora s Fimi-Mediom, među kojima i onaj za marketinške konzultacije, koje nitko nije koristio, a mjesečno su Hrvatsku poštansku banku koštale 100 tisuća kuna.

Također je naveo da ga je jednom prilikom Barišić, na zahtjev Nevenke Jurak, tražio da smijeni direktora marketinga Franju Simkovića, a kada je on to odbio, naglo se promijenio odnos Barišića prema njemu i banci. Na pitanje obrane je li ga ikad vezano za Fimi-Mediju kontaktirao Sanader, Protega je odgovorio negativno.

Povratak na Net.hr