'NE DAM SE, MORAM IZDRŽATI'

PREŽIVIO PAD ZRAKOPLOVA U RESNIKU: ‘Operirali su me na živo, a ja sam pjevao Rolling Stonese’

Ivan Raos, pilot koji je prošle godine stradao u nesreći u kojoj je teško ozlijeđen, oporavlja se od svojih ozlijeda još i godinu dana nakon što se njegov avion srušio u more nedaleko plaže u Resniku.

Dvojica njegovih kolega u toj su nesreći tad izgubila živote, a on se izvukao s teškim ozljedama lica, glave, prsnog koša, lijeve podlaktice, lijeve potkoljenice, ozljedom kralježnice, a neko je vrijeme proveo i u komi.

Operirali su me na živo

Ivan je ovih dana ponovno podvrgnut operativnom zahvatu jer su mu liječnici morali iz tijela izvaditi dvije šipke, koje su spajale kosti, a zbog kojih se ne bi mogla napraviti MR pretraga, piše Slobodna Dalmacija. No, i na toj operaciji koja je trajala više od pet sati Ivan je proživio pravu dramu.

“Operirali su me na živo. Nisu me uspavali jer to, na žalost, nisu mogli. Nisu liječnici ništa krivi, krive su moje ozljede. I tako sam ja pjevao pjesme Rolling Stonesa dok su me operirali. Kako zbog ozljeda lica, na kojemu su obavljene dvije operacije, još uvijek ne mogu u potpunosti otvoriti usta, liječnici mi nisu mogli postaviti cijev za disanje u dušnik. Stoga sam bio manje-više svjestan svega što mi rade. Doduše, malo su me ošamuliti, držali su me u nekom polusnu, ali sam ipak bio svjestan svega. I nije bilo lako izdržati sve to”, rekao je pilot netom prije no što je iz Splita otputovao u Zagreb radi MR pretraga.

“Iz ruke i noge su mi izvadili šipke, koje su mi postavili kako bi mi nakon nesreće povezali kosti. No, kako mi u ruci kost još uvijek nije srasla, iz zdjelice su mi presadili kost u ruku da bi je mogli spojiti. Sve je to traumatično za mene, ali ne dam se, moram izdržati. Još imam snage za borbu za svoje zdravlje. Dokle će to tako biti, ne znam”, hrabro će Ivan.

Kompanija za koju je letio potpuno ga je zaboravila

No, kaže da je tužan i razočaran jer su ga ljudi iz kompanije European Coastal Airlinesa, za koju je u trenutku nesreće radio, u potpunosti zaboravili.

“Nitko mi se od šefova cijelo ovo vrijeme nije javio i nije pitao kako sam i trebam li pomoć. Samo moji kolege s kojima sam radio, odnosno letio, zovu, odvedu me ponekad na kavu i pitaju za zdravlje. Najviše se iskazao Poljak Pavel Wolski, koji također radi u European Coastal Airlinesu i koji me vrlo često nazove, pita treba li mi pomoć i odvede na kavu”, tužno će Raos koji je nakon nesreće izgubio i vid. No, nada se da će se i to riješiti sad kad može na MR u Zagreb.

Povratak na Net.hr