'Mlatili su me rukama i nogama, strpali u auto, zatvorili i opljačkali'

Zadarska policija je u posljednih nekoliko dana dva puta prozvana zbog nasilja svojih službenika.

Slobodna Dalmacija došla je u posjed fotografija i iskaza dvojice muškaraca koji tvrde kako su ih zadarski policajci pretukli bez ikakva povoda!

Iako je riječ o dva potpuno nevezana slučaja koji su se dogodili s pet mjeseci razlike i čiji se akteri uopće ne poznaju, priča je gotovo identična.

Nakon što su zaustavljeni zbog rutinske provjere u kontroli prometa, obojica su ”zaradila” šake u glavu jer su se usudili prigovoriti načinu na koji se prema njima postupa.

51-godišnjem Zagrepčaninu, koji se zatekao u Zadru i pola sata poslije ponoći šetao centrom grada, prišao je redarstveni policajac tražeći osobnu iskaznicu.

”Izvadio sam sve dokumente koje sam imao kod sebe: vozačku i prometnu dozvolu, zdravstvenu, mobitel, ključeve od stana i automobila. Policajac mi je to uzeo iz ruku i odveo me do parkiranog vozila prometne policije gdje su čekala dvojica njegovih kolega.

Ako odbiješ, strpat ću te u zatvor

Od mene su zatražili da pušem alkometar, na što sam reagirao s negodovanjem. Kao prvo, nisam zatečen kako upravljam ikakavim vozilom, niti sam ikog ugrožavao da bi me trebalo alkotestirati! Kad sam pitao zašto, rekao mi je doslovno: Ako odbiješ, strpat ću te u zatvor!

Tada sam se obratio prometnim policajcima, ali umjesto odgovora od redarstvenog policajca sam dobio udarac u predjelu glave, iznad potiljka, zatvorenom šakom. Potom su me sva tri policajca “ugurala” u automobil prometne policije i odvela pred policijsku postaju u Zadru”, ispričao je Zagrepčanin, čije je zdravstveno stanje i inače vrlo loše. Dugogodišnji je i teški srčani bolesnik, te stalno kod sebe mora imati lijekove: nitroglicerin, za srce i tlak, kao i ventolin za astmu i dišne probleme.

”Kad sam priveden zatražio sam medicinsku pomoć. Kad su policajci vidjeli da nešto nije u redu s mojim disanjem, pozvali su Hitnu pomoć koja je stigla nakon 45 minuta. No, kad su kola stigla, policajac koji je ‘vodio’ moj slučaj izjavio je kako je ‘on liječnik koji će do daljnjeg voditi evidenciju mog zdravstvenog stanja te se brinuti za mene’, na što su djelatnice Hitne pomoći sjele u vozilo Hitne i otišle”, rekao je.

Udarali su ga šakama i nogama

Kada se ponovno požalio, Zagrepčanin je opet dobio udarac u potiljak i pao na pod.

”Nastavio me je udarati i rukama i nogama. Sve se to odigravalo na ulici ispred policijske postaje u Zadru, u prisutnosti još petorice policajaca”, još je u šoku 51-godišnjak.

No, ni to nije bio kraj. Oduzeli su mu mobitel, posjeli ga u auto i doveli u policiju u Benkovac, gdje su ga zatvorili bez lijeka za astmu, vode i prava na telefonski poziv supruzi koja je, ne znajući što se događa, čekala u strahu sama u Zadru. A sve to jer je, navodno, bio agresivan! Nakon 16 sati čamljenja u Benkovcu, policija iz Zadra došla je do njega razdužiti oduzete stvari, ali umjesto 600 kuna koliko je imao kod sebe vraćeno mu je samo 240 kuna.

Istraga po njegovoj prijavi je u tijeku.

U Policijskoj upravi zadarskoj u utorak nam je potvrđeno kako se slučaj 51-godišnjeg Nenada Gašpića još uvijek obrađuje, te kako će “stranka o rezultatima istrage biti upoznata pismenim putem”.

Kad je u pitanju slučaj Klarin, iz policije smo dobili informaciju kako je “26-godišnjak u Postaji pomorske policije podnio pritužbu na rad policijskih službenika, ali nakon provedenog postupka provjere navoda pritužbe, njegovi navodi nisu potvrđeni, o čemu je kao podnositelj pritužbe i pismeno obaviješten”.

Ukratko, nikakvo nasilje nije utvrđeno. “O svim utvrđenim činjenicama u ovom događaju, kao i navodima pritužbe dana 25. travnja 2014. godine posebnim izvješćem je upoznato i Općinsko državno odvjetništvo u Zadru koje do danas nije zatražilo dodatno postupanje policije povodom ovog događaja”, odgovaraju iz PU zadarske.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr