BURA OTEŽAVA GAŠENJE

U DALMACIJI BUKNULA TRI POŽARA: Gori kod Omiša, Perkovića i Rogoznice – vjetar stvara ogromne probleme

Buknuo je požar na lokaciji Ruskamen-Lokva Rogoznica u Splitsko-dalmatinskoj županiji i kod Perkovića u Šibensko-kninskoj.

Prvo je buknulo kod Rogoznice, no zbog otežanih uvjeta kanaderi su preusmjereni na požarište kod Perkovića.

‘Dva Canadaira CL-415 Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika upućena su danas, u subotu, 28. listopada 2017., oko 13,00 sati u akciju gašenja požara na lokaciji Ruskamen-Lokva Rogoznica u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali su zbog otežanih vremenskih uvjeta i jakih turbulencija preusmjereni na drugo požarište, na područje Perkovića u Šibensko-kninskoj županiji.

Od početka godine zračne snage 93. zrakoplovne baze sudjelovale su u gašenju 377 požara (126 u Šibensko-kninskoj, 121 Splitsko-dalmatinskoj, 94 u Zadarskoj, 18 u Dubrovačko-neretvanskoj, 14 u Ličko-senjskoj i po dva u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji)’, priopćio je MORH.

Gori i kod Omiša, javlja Slobodna Dalmacija. Izbio je oko 12:30 minuta između Piska i Marušić te se vrlo brzo širi. Prema prvim informacijama, požar je buknuo kraj magistrale, a u samo sat vremena proširio se do vrha planine.

‘Najveće probleme stvara nam vjetar zbog kojeg nemamo pomoć iz zraka. Trenutno je požar najaktivniji na sjevernoj strani gdje je otišao sasvim u planinu, na potpuno nepristupačan teren. Nadamo se da ćemo uskoro vatru imati pod kontrolom te da bismo mogli osigurati mirnu noć stanovnicima’, rekao je Višeslav Pešić iz DVD-a Omiš.

Stigao je i kanader, no zbog olujnog vjetra trenutno ne može sudjelovati u gašenju požara.

Povratak na Net.hr