ŠIRIO GOVOR MRŽNJE / Policija se oglasila o muškarcu koji je objavio rasističku snimku: Prijavili su ga i zbog urlanja tijekom uhićenja

Image
Izvor: Robert Anic/PIXSELL

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 35-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo 'Javno poticanje na nasilje i mržnju'

14.3.2023.
15:44
Robert Anic/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Policija se oglasila o uhićenju 35-godišnjaka koji je u Zagrebu na rasnoj osnovi vrijeđao i omalovažavao strane radnike.

"Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 35-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo „Javno poticanje na nasilje i mržnju“.

Naime, odmah po zaprimljenim saznanjima o objavljenim snimkama na kojima je vidljivo vrijeđanje stranih državljana, policijski su službenici započeli s provođenjem kriminalističkog istraživanja i operativnim radom utvrdili identitet osobe koje je napravila snimke. Intenzivne mjere traganja za tom osobom, u ponedjeljak, 13. ožujka 2023. godine u prijepodnevnim satima rezultirale su uhićenjem osumnjičenog 35-godišnjaka na adresi stanovanja u Ivanić Gradu.

Image
PRIJETI MU DO TRI GODINE ZATVORA /

Pogledajte kako privode muškarca koji je objavio rasističku snimku: 'Je*** niger, vraćaj se u Indiju'

Image
PRIJETI MU DO TRI GODINE ZATVORA /

Pogledajte kako privode muškarca koji je objavio rasističku snimku: 'Je*** niger, vraćaj se u Indiju'

Tijekom kriminalističkog istraživanja potvrđena je sumnja kako je 35-godišnjak, zasad neutvrđenog dana i vremena u 2023. godini, na javnom mjestu na otvorenom prostoru Europskog trga i otvorenom prostoru u Ljubijskoj ulici u Zagrebu verbalno napao i vrijeđao strane državljane, najvjerojatnije zaposlenike dostavljačkih službi i to zbog njihovog podrijetla, boje kože i rase. Tijekom napada na strane državljane, pozivao je na nasilje i mržnju prema njima koristeći se riječima na engleskom i hrvatskom jeziku te im je upućivao pogrdne riječi uz poruke da se vrate u zemlje iz kojih su i došli.

Vrijeđanje osobno snimao

Događaje u kojima je na otvorenim prostorima vrijeđao strane državljane osobno je snimao. Snimku, koja je nastala u Ljubijskoj ulici u Zagrebu, anonimni je korisnik objavio na jednoj od društvenih mreža u drugoj polovici veljače 2023. godine u ranim jutarnjim satima. U prvoj polovici ožujka nastali su video zapisi koji su prenijeti i objavljeni na više novinskih portala, korisnici društvenih mreža su ih dijelili te su postali dostupni javnosti.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, policijski službenici su podnijeli kaznenu prijavu Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu te su 35-godišnjaka predali pritvorskom nadzorniku.

Policijski službenici su ujedno redovnim putem podnijeli optužni prijedlog Općinskom sudu u Velikoj Gorici, Stalnoj službi u Ivanić-Gradu, zbog sumnje da je osumnjičeni 35-godišnjak 13. ožujka 2023. godine tijekom postupanja policijskih službenika, ispred obiteljske kuće, dostupno pogledu i čujnosti javnosti na ulici gdje se nalazio određeni broj građana, počinio prekršaje opisane u članku 5. i 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Policija podsjeća kako ne postoji univerzalna definicija govora mržnje, no svodi se na svaki oblik izražavanja mišljenja ili govora kojim se širi, potiče, promiče ili opravdava mržnja ili nasilje prema određenoj društvenoj skupini ili pojedinoj osobi zbog nekog njenog određenja ili opredjeljenja, a temelji se na nekoj od diskriminacijskih osnova", stoji u priopćenju policije.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču