Play ponuda

Polančec službeno osumnjičen za kriminal u Podravci

shimmer fallback

Damir Polančec osumnjičen je za poticanje na kazneno djelo protuzakonitog posredovanja, nagađa se da je riječ o 10 milijuna kuna štete.

21.1.2010.
15:20
Play ponuda

USKOK je izvijestio da je u nastvku operativne operacije Manager kao rezultat provedenih izvida pribavljene dokumentacije donio dva naloga o provođenju istrage.

http://danas.net.hr/crna-kronika/page/2010/01/21/0454006.html?pos=n1Naime, u srijedu je donesen nalog da se istraga provede nad Damirom Polančecom u kojem ga se tereti za protuzakonito posredovanje. USKOK u svom priopćenju nije naveo imena osumnjičenih.

HDZ Koprivničko-križevačke županije održao je izvanrednu konferenciju za novinare.

"O USKOK-ovoj istrazi vezano za gospodina Polančeca sam čuo, ali ne znam ništa o tome. S Polančecom nisam bio u kontaktu već neko vrijeme, a otkad je krenula afera s Podravkom nije dolazio niti na sjednice", rekao je za net.hr Damir Felak, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Koprivnica.

Pogledajte što je Polančec rekao o Podravci i odlasku iz Vlade:

Nakon sjednice Vlade, potpredsjednica Đurđa Adlešić nije bila raspoložena za komentar. "Ne komentiram ništa, pogotovo ne 'navodno'. Nemam dovoljno podataka", glasio je njen odgovor na pitanje novinara baca li USKOK-ova istraga nad Polančecom loše svjetlo na rad Vlade.

Polančecov nasljednik u Ministarstvu gospodarstva Đuro Popijač bio je, pak, u potpunom neznanju jer je "cijelo jutro bio u Vladi".

Popijaču su novinari napomenuli da je Polančecov nasljednik.

"Ja sam od ljetos ovdje i ne znam ništa o tome. Nisam ja njegov nasljednik, nasljednik je nešto drugo. Ja sam ministar gospodarstva", kazao je Popijač i pitao "Kako ja mogu misliti išta o tome, za to postoje državna tijela koja će utvrditi tko je odgovoran".

'Iznenađeni' Milinović i Vukelić

Nešto konkretniji bio je zamjenik predsjednice HDZ-a i potpredsjednik Vlade Darko Milinović .

"Neslužbene informacije ne mogu komentirati, ali stav moj kao i predsjednice Vlade je da nema nedodirljivih. Ako istražne radnje pokažu da bilo tko u Hrvatskoj u to umiješan, treba odgovarati prema pozitivnim zakonima ove države", kazao je potpredsjednik Vlade Darko Milinović. Je li ga iznanadila vijest o sumnjičenju Polančeca?

"Iznenadilo me i za ove što su sada u pritvoru. Dakle, za bilo koga tko je u izvršnoj vlasti i tijekom istrage dođe se do toga, to me iznenadi jer ne mogu baš shvatiti da bilo tko na vlasti ili na nekoj funkciji se može baviti nečasnim radnjama", pretjeruje Milinović. Baca li ovo mrlju na rad Vlade?

"Ne baca mrlju na Vladu. Nije došlo do primopredaje vlasti i da je sada došao SDP i da raščišćava te afere. HDZ, koalicijski partneri, Vlada u cjelini i predsjednica Jadranka Kosor su dokazali da smo spremni rasvijetliti sve afere", kazao je ministar zdravstva. Na napomenu da Polančec nije razriješen, nego je sam napustio Vladu, Milinović kaže:

"Ne razumijem pitanje. Da, on je sam dao ostavku, ali u dogovoru s predsjednicom Vlade".

"Poznajem gospodina Polančeca i jako bi me iznenadilo da se pokaže točnim da je protiv njega proširena istraga", kazao je i ministar Branko Vukelić.

Na pitanje baca li to mrlju na rad Vlade, odgovorio je potvrdno. "Kad se istražuje bilo koji ministar to baca loše svjetlo na Vladu".

Komentara nisu imali ni ministri Tomislav Ivić,Marina Matulović Dropulić, Božidar Kalmeta. Komentara nije imao niti potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks.

"Nitko nije ispod, niti je itko iznad zakona", komentirao je proširenje istrage Zoran Milanović. Na novinarsko pitanje vjeruje li da se ova Vlada bori protiv korupcije, šef SDP-a je odgovorio: "Isti ljudi sjede na istima mjestima i imaju ista saznanja, tako da ne bih brzao sa zaključcima.

Radimir Čačić, koji je kao i Milanović stigao u Vladu na sastanak s premijerkom, pozdravio je proširuje istrage u slučaju Podravka.

U Vladi je Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić danas proveo sat vremena. Oko 14,40 sati napustio je Banke dvore, poručivši okupljenim novinarima, koji su ga upitali za Polančecovu sudbinu, kako nema komentara. Iako je danas Mladen Bajić proveo sat vremena u zgradi Vlade, premijerka je izjavila da nema nikakvih informacija o proširenju istrage na bivšeg ministra gospodarstva.

Martina Banić, glasnogovornica Jadranke Kosor poručila je medijima da premijerka nema komentara na neslužbene informacije i da se obrate USKOK-u.

Prethodni članci:

arti-201001200754006 arti-201001180748006 arti-201001190401006

Play ponuda
Play ponuda