NESREĆA U SPLITU, DVOJE OZLIJEĐENIH, POLICIJA TRAŽI SVJEDOKE; Prometni stručnjak: / 'To je dokaz da su kamere nacionalni prioritet!'

Ništa, ni približno, nije učinkovito kao ova mjera!

13.7.2019.
11:17

Jutros u 7.05 sati, na raskrižju Poljičke ceste i ulice Bruna Bušića u Splitu sudarila su se dva vozila, pri čemu su ozlijeđene dvije osobe. Policija moli svjedoke nesreće da se jave.

"Apel policije je krunski dokaz da je postavljanje radarskih kamera, čije su snimke i izmjere dokaz na sudu, na sva opasna mjesta na našim prometnicama, nacionalni prioritet. Radarske kamere nude precizan i učinkovit dokaz počinjenja najopasnijih prometnih prekršaja: prolazak kroz crveno svjetlo, previsoka i neprilagođena brzina, pretjecanje preko pune linije, korištenje mobilnog uređaja, nepoštivanje pješaka... , te bitno olakšavaju policijsko-pravosudni postupak. No, daleko je važnije da djeluju preventivno i 'discipliniraju' vozače sklone prekršajima. Nema ničeg učinkovitijeg od izvjesnosti novčanog kažnjavanja i ostanka bez vozačke dozvole, u sprječavanju protupropisne i obijesne vožnje, navodi prometni stručnjak Željko Marušić za autoportal.

Time se, dodaje Marušić, rasterećuju policijski resursi (službenici, vozila, oprema, troškovi...) te se oni mogu usmjeriti u područja nepokrivena kamerama i ostale segmente. Također, kamere su vrlo učinkovita preventiva od svih vrsta krimiinala, razbojništva, terorizma..., pomažu građanima i društvu u zaštiti života i imovine, smanjuju troškove zaštite.

"Jasno je, primjerice, da banke i štićene ustanove, u području sustavno pokrivenom kamerama imaju znatno niže troškove osiguranja nego u nepokrivenim. Također, građani se oslobađaju potreba stresnih i napornih svjedočenja, kojih se mnogi plaše zbog moguće osvete krivca (a u takvim situacijama prijestupnici su čest problematične osobe). Radarske kamere, dakle, na više načina štede resurse i novac MUP-u, Ministarstvu zdravstva (troškovi zbrinjavanja, liječenja...), Ministarstvu rada i mirovinskog sustava (izgubljeni radni sati...), Ministarstvu turizma (pogibeljne prometnice tjeraju turiste), a pogotovo osiguravateljskim kućama, kojima se izravno i bitno smanjuju rashodi i povećavaju profiti. Oni bi trebao biti prvi u sufinanciranju postavljanja radarskih kamera", navodi Marušić.

Prvi i ne samo prometni nacionalni prioritet

Dakle, nastavlja ovaj prometni stručnjak, to je prvi i ne samo prometni nacionalni prioritet!

"Možemo danima pričati o edukaciji, koja je itekako važna, savjetovati vozače da poštuju propise, ukazivati, apelirati... Cijeli grad oblijepiti plakatima s porukom 'Poštujte naše znakone', svakodnevno na radiju i televiziji emitirati edukativne emisije... Ništa, ni približno, nije učinkovito kao ova mjera! A ona bi rasteretila policiju, zaštitila sve sudionike u prometu koji se ponašaju propisno i odgovorno, štitila ljude i imovinu, nacionalne interese... Projekt integralnog videonadzora opasnih prometnim mjesta lako bi dobio izdašnu financijsku potporu EU-a", navodi Marušić.

Napominje da postoje gotovi sustavi na svijetu, no smatra da su Hrvati itekako sposobni, konzorcijem znanstvenih i stručnih institucija, 'domaće pameti', osmisliti vlastiti sustav, sami proizvesti mehaničke i električke i elektroničke okvire i instalacije, napajanje i umrežavanje, te izraditi vlastiti, našim uvjetima prilagođen softver, a kupovati samo bitne elemente, sklopove i uređaje.

"To nam treba biti put, premda će mnogi biti protivni, jer je 'domaćoj pameti' i proizvodnji teško uzeti proviziju! Puno je 'elegantnije' kad se iz vani kupuju cjelokupni, gotovi uređaji, odnosno sustavi", zaključuje Marušić.

Možda će te zanimati

SVE TAJNE ZAGREBAČKE STRIPTIZETE /

'Političari su izuzetno neugodni, stalno dobivam bizarne ponude. Jedna je bila posebno jeziva...'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali