NECISTI POSLOVI Benku i Jukicu istrazni zatvor zamijenjen mjerama opreza

Bivsi direktoru Cistoce Miljenku Benku i direktoru tvrtke Gradatin Tomislavu Jukicu odreden je istrazni zatvor, ali im je odmah zamijenjen mjerama opreza, sto znaci da ce se braniti sa slobode uz obvezu da ne obavljaju svoje duznosti i ne kontaktiraju sa svjedocima.

“Iako je sudac istrage smatrao da postoje okolnosti za odredivanjem istraznog zatvora isti je zamijenjen mjerama opreza. To znaci da danas idu van”, kazao je u petak Jukicev odvjetnik Gordan Pregelej nakon rocista na kojem je sutkinja istrage odlucivala o zahtjevu Uskoka da se Benko i Jukic pritvore zbog opasnosti od ponavljanja nedjela i utjecaja na svjedoke.

Na pitanje da prokomentira glasine kako je Jukic uhicen uoci sinove svadbe, sto se moze protumaciti kao Uskokov pritisak, Preglej je kazao da “to apsolutno ne stoji”.

“To je cinjenica takva kakva je, ali to ne mozemo smatrati kao pritisak. Uskok je pre ozbiljna institucija da bi podlegla pritisku takvog tipa. Uskok je predlozio odredivanje istraznog zatvora zbog mogucnosti ponavljanje djela i utjecaja na svjedoke tako da ne mozemo govoriti o bilo kakvom pritisku u tom smislu. Sud je donio odluku koja je po nasem misljenju apsolutno zakonita i osnovana”, kazao je Preglej.

Dodao je i da je njegov branjenik koji je posljednji u petak ujutro ispitan u Uskoku pred istraziteljima “vrlo opsirno iznio obranu odgovarajuci na sva pitanja”.

Jukic podnio ostavku u tvrtki

Jukic je, kako se doznaje, vec podnio ostavku na duznost u tvrtki Gradatin koja je, po tvrdnjama tuziteljstva, uhvacena u sumnjivim poslovima sa Cistocom. Benko takoder nije na duznosti na kojoj je bio u ‘inkriminirano vrijeme’ no s obzirom da radi na drugom projektu u Holdingu njegova odvjetnica Visnja Drenski Lasan kazala je da ce najprije zatraziti popis svjedoka s kojima ne smije komunicirati tijekom istrage.

No, za razliku od obrane tuziteljstvo je nezadovoljno sudskom odlukom pa je najavilo i zalbu. “Sud je prihvatio argumente ureda da postoje razlozi za odredivanje istraznog zatvora, ali je stava da se ista svrha moze ostvariti blazim mjerama”, kazao je Uskokov tuzitelj Vjekoslav Tolnaj. Dodao je da Uskok ostaje pri stavu da blaze mjere nisu adekvatne u konkretnom slucaju te je najavio zalbu nakon sto dobiju pisani otpravak danasnje odluke.

Uskok je na svojoj internetskoj stranici u petak objavio da osumnjicene tereti za primanje mita te zlouporabu polozaja i ovlasti, trgovanje utjecajem i poticanje na ta nedjela.

Najveci ugovor ‘tezak’ cak 70 milijuna kuna

Najteze nedjelo za koje Uskok sumnjici Benka i Jukica namjestanje je natjecaja za nabavu specijalnih vozila za komunalni otpad nakon kojega je sklopljen ugovor vrijedan preko 70 milijuna kuna.

Tuziteljstvo tvrdi da je Benko 2014. nakon sto je Cistoca dobila ovlasti da za Grad Zagreb provede projekt nabave specijalnih vozila za komunalni otpad, prije objave javnog poziva za nadmetanja, Jukicu dostavljao informacije o kolicini, vrsti i tehnickoj specifikaciji vozila. Nakon objave poziva za nadmetanje za nabavu 37 specijalnih komunalnih vozila putem financijskog leasinga Benko je od Centralne nabave Zagrebackog holdinga navodno zatrazio uskladivanje dokumentacije i tehnickih karakteristika vozila kako bi bili prihvaceni zahtjevi i prijedlozi Jukiceve tvrtke. U Uskoku tvrde da je Benko pritom znao da izmjene nisu u potpunosti odgovarale stvarnim potrebama Cistoce, no Jukicu je svejedno omogucio sklapanje ugovora vrijednosti od 70.1 milijuna kuna.

Takoder, Benko je osumnjicen da je nakon dogovora s Jukicem, bez opravdanog razloga, predlozio ponistenje postupka javne nabave najma malih univerzalnih vozila za ciscenje i pranje javnoprometnih povrsina s opremom za zimsku sluzbu, uz obrazlozenje da je ekonomski isplativo popraviti staro vozilo. No, nakon sto je javni natjecaj ponisten Benko je od Jukica zatrazio popravak potpuno drugog vozila za sto je, po tvrdnjama tuziteljstva, potroseno cak 185 tisuca kuna bez PDV-a.

Benko je na Jukicevo trazenje 2014. navodno “autoritetom svog polozaja” osigurao i da Gradatin na javnom natjecaju dobije posao nabave kanti i posuda za otpad. Uskok sumnja da je nakon sto je utvrdio da Gradatinova ponuda nije najpovoljnija od Markusa zatrazio da “poduzme nuzne radnje” kako bi posao dobila Jukiceva tvrtka koja je naknadno izmijenila ponudu pa je u travnju 2014. s Gradatinom sklopljen ugovor o kupnji kanti i posuda za otpad ‘tezak’ preko cetiri milijuna kuna.

Za stalni posao u Cistoci trazio poklone i 4.000 eura

Jedino nedjelo koje u ovom prosirenju istrage u slucaju Agram nije povezano s Gradatinom je primanje mita za zaposljavanje u Cistoci zbog cega je Benko, po Uskokovim tvrdnjama, navodno primio 4.000 eura mita. Benko je od zaposlenika koji je imao ugovor o radu na odredeno vrijeme novac navodno primio “tijekom lipnja ili srpnja 2009.”. U sijecnju 2010. taj je zaposlenik potpisao ugovor na neodredeno vrijeme, no Benko ga je trazio i dodatne poklone koje mu je zaposlenik predao tijekom 2010. i 2013. nakon cega mu je navodno osigurao premjestaj na radno mjesto s vecim koeficijentom i dodatkom za uvjete rada.

Benko je jos su u “prvoj rundi” slucaja Agram, u listopadu prosle godine, zavrsio u istraznom zatvoru, a u meduvremenu je, poput ostalih, pusten na slobodu i smijenjen s duznosti u Holdingu.

Istraga u slucaju Agram pokrenuta je zbog sumnji da je gradonacelnik Milan Bandic sa svojim suradnicima nizom nezakonitosti ostetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slucaju povezanim s predsjednickom izbornom kampanjom gdje je zbog neplacanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno ostetio i Drzavni proracun. Ukupnu ‘stetu’ tuziteljstvo je na pocetku istrage procijenilo na preko 20 milijuna kuna.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr