'NIKAD VIŠE NEĆU PITI' / Kristijan se iskreno pokajao nakon što je uzrokovao veliku tragediju kod Cerovlja: Dobio je samo dvije godine zatvora

Kristijan Rudan je priznao krivnju za izazivanje prometne nesreće u kojoj su poginule dvije osobe, pokajao se i obeštetio njihove obitelji zbog čega je dobio dvije godine zatvora

15.9.2021.
17:13
Srecko Niketic/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vozeći s 1,13 promila alkohola u krvi, 26-godišnji Kristijan Rudan je 7. lipnja prošle godine prouzročio prometnu nesreću u kojoj su poginuli Milan Đurić i Johannes Josef Buder. On je svojim vozilom prešao u suprotni trak brze ceste kod Cerovlja te se frontalno sudario s Mercedesom kojeg je vozio Đurić. Za to ga je Županijski sud u Puli nepravomoćno osudio na dvije godine zatvora, piše 24sata.

"Kriv sam, iskreno se kajem. Svjestan sam kako se obitelji poginulih osjećaju zbog toga što sam im nanio bol i gubitak najmilijih", poručio je Rudan u svoju obranu i dodao da neprestano misli na obitelji poginulih te da mu utjehu pruža to što su mu oprostili.

Obeštetio obitelji poginulih

Kako bi ublažio bol obiteljima poginulih, od roditelja je posudio 80.000 eura, svjestan da im to neće vratiti najmilije. Zahvalan je i liječnicima koji su mu pružili psihološku pomoć. Istaknuo je da nikad nije bio u prekršaju te da inače ne konzumira alkohol, niti će ga ikad više konzumirati.

"Sjećam se da sam toga dana bio kod prijatelja i popio tri piva. Znao sam i bio svjestan da u takvom stanju ne smijem upravljati vozilom i ne mnogu objasniti zašto sam ipak vozio. Sjećam se da sam se u bolnici probudio u bolovima i da sam bio u strahu jer nisam znao što sam prouzročio", rekao je Rudan koji je u sudaru i sam bio teško ozlijeđen.

Kazna ispod minimuma

Iako je za izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom zakonom određena kazna od tri do 15 godina zatvora, Rudan je dobio svega dvije godine, jer nije bilo otegotnih okolnosti, dok je iskreno kajanje i financijska pomoć obiteljima ocijenjeno kao olakotna okolnost.

"Bilo je to očigledno prilikom njegovog ispitivanja na sudu, ali se optuženik nije zaustavio samo na riječima već je stupio u kontakt s obitelji pokojnika i dao im, objektivno, veliki iznos novca kao neku vrstu naknade za pretrpljene duševne bolove i gubitak bliskih osoba. Baš kao i sud, očigledno je, i obitelji nastradalih jednako su ocijenili iskrenost kajanja optuženika te su uz ove izjave naveli da nisu zainteresirani za kazneni progon, da su se pomirili s optuženikom koji je pokazao iskreno kajanje te da su suglasni da mu sud izrekne blažu kaznu od propisane", obrazložila je presudu sutkinja Vera Glasnović Gjoni te dodala da je optuženik relativno mlad, student i nekažnjavan.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali