UZIMAO OSOBNE PODATKE

MLADI SRBIN PREKO FACEBOOKA VARAO SLAVONCE: Lažnom prodajom alata ‘zaradio’ čak 120.000 kuna

Komunikacija se odvijala isključivao preko Facebook Messengera u kojoj počinitelj zahtijeva od osobe da mu pošalje svoje osobne podatke, podatke o kreditnim karticama i kontrolni broj kartice kako bi mogao naplatiti alat koji lažno prodaje

Policajci PU vukovarsko-srijemske podnijeli su kaznenu prijavu protiv 23-godišnjeg srpskog državljanina zbog sumnje u počinjenje pet kaznenih djela računalne prijevare na području Vukovarsko-srijemske županije.

Prema pisanju portala SiB.hr, u razdoblju od 15. rujna 2019. godine do 27. kolovoza 2020. godine, 23-godišnjak je u pet navrata prijevarom oštetio pet osoba u dobi od 33, 37, 38, 48 i 60 godina za novčani iznos od ukupno 120.000 kuna.

OSJEČKI POLICAJAC ‘PAO’ ZBOG DIJELJENJA POVJERLJIVIH PODATAKA: Zvijezdi ‘Krim tima 2’ slao je podatke o ljudima iz postupka protiv njega

Ljude varao preko Facebooka

Policija je već prethodno alarmirala građane da ne nasjedaju na prijevare putem ove Facebook stranice. Naime, 23-godišnjak je na Facebooku otvorio profil naziva “Toolkits Sets”, kasnije preimenovan u “Makita Sets”, na kojoj oglašavao prodaju radnih alata.

Komunikacija se odvijala isključivao preko Facebook Messengera u kojoj počinitelj zahtijeva od osobe da mu pošalje svoje osobne podatke, podatke o kreditnim karticama i kontrolni broj kartice kako bi mogao naplatiti alat koji lažno prodaje. Nakon što osoba pošalje sve tražene podatke, počinitelj iskorištava osobne podatke i podatke s kartica tako da s kartica skida sav novac te na taj način oštećuje osobe za velike novčane iznose, prenosi SiB.hr.

“Upozoravamo građane da ne nasjedaju na prijevare putem Facebook stranica ‘Toolkits Sets’ i ‘Makita Sets’, te da ne daju svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama. Ukoliko ste bili žrtva prijevare putem navedene stranice molimo da podnesete prijavu u najbližu policijsku postaju ili upravu prema adresi vašeg prebivališta”, poručuju iz PU vukovarsko-srijemske.

Povratak na Net.hr