IMAMO POKAJNIKA? / Uskok objavio detalj uhićenja: Šefa GSKG-a sumnjiče da je namjestio posao ženi poduzetnika - zauzvrat mu sredio stan

Policija se oglasila o jučerašnjim uhićenjima u GSKG-u te pojasnila što je obuvatila višemjesečna istraga

18.6.2021.
9:45
Patrik Macek/PIXSELL

Ministarstvo unutarnjih poslova oglasilo se u petak ujutro oko uhićenja četverice muškaraca povezanih s gradskim stambenim komunalnim gospodarstvom. Četvoricu muškaraca sumnjiče za kaznena djela protiv gospodarstva. Konkrentnije, 54-godišnjaka sumnjiče za primanje mita u gospodarskom poslovanju, a ostale za davanje mita.

Vlasnik tvrtke Kum-Grading, Mario Jurinić, koji je u četvrtak uhićen u aferi s namještanjem poslova, priznao je istražiteljima da je dao mito osumnjičenom šefu u gradskoj tvrtki GSKG Nevenu Blaževiću, doznaje Telegram.

Jurinić je nakon uhićena na ispitivanju u USKOK-u potvrdio da je Blažević tražio 10 posto od svakog posla koji mu ugovori, piše Telegram i dodaje kako neslužbeno doznaju da se radilo o poslovima hitnih sanacija na vodovodima i kanalizacijskim sustavima na zgradama kojima upravlja GSGK. Ukupna vrijednost poslova koje je Jurinić dobio je oko 800.000 kuna

"Sumnja se da je od početka 2020. do sredine lipnja 2021. godine u Zagrebu, osumnjičeni 54-godišnjak, kao voditelj u trgovačkom društvu u vlasništvu Grada Zagreba te ujedno i predsjednik povjerenstva za listu izvoditelja radova trgovačkog društva, koristeći svoja saznanja o planiranim građevinskim zahvatima, rekonstrukcijama i sanacijama zgrada te potrebi provođenja hitnih intervencija na objektima, a koji se financira iz uplata obveznih zajedničkih pričuva građana, s ostalim osumnjičenima dogovorio da će njihovim trgovačkim društvima i obrtima  osigurati dodjeljivanje građevinskih poslova te poslova hitnih intervencija na zgradama pod upravljanjem trgovačkog društva, da će požurivati naplatu računa i osigurati pružanje drugih usluga, pod uvjetom da mu zauzvrat isplate novčanu nagradu u dogovorenom postotku od vrijednosti dodijeljenog posla te pruže i druge usluge, a na što su oni pristali", stoji u priopćenju u kojem nisu navedena imena.

Pokazivao ponude konkurencije

Naime, koristeći svoj položaj unutar GSKG-a, 54-godišnjak je pogodovao trgovačkim društvima i obrtima za građevinske radove, hitne intervencije i održavanje zgrada, kako bi stekao nepripadnu imovinsku korist.

"Ta pogodovanja su se očitovala kroz pokazivanje ponuda ostalih ponuđača, kako bi vlasnici prijavljenih društava potom mogli prilagoditi i dostaviti povoljniju ponudu, dogovor kod pripreme postupaka izravnog ugovaranja, prioritetnog angažiranja kod hitnih intervencija i zahvata u odnosu na druge subjekte s liste sposobnih izvođača gradskog trgovačkog društva te kroz prioritetnu naplatu izvedenih radova, u odnosu na maksimalni zakonski rok i druga trgovačka društva i obrte", priopćeno je.

Mito, zapošljavanje supruge i sređivanje stana

Sumnjaju i da je 54-godišnjak od početka prošle do sredine lipnja ove godine obavještavao 49-godišnjaka o građevinskim poslovima te mu pokazivao ponude drugih ponuditelja, kako bi ovaj mogao napraviti povoljnije ponude i dobiti poslove. Tako je dogovorio posao i prije pristizanja drugih ponuda. Dogovorili su i da 49-godišnjak zauzvrat isplaćuje mito i obavi rekonstrukciju stana 54-godišnjaka - besplatno.

U travnju prošle godine je 54-godišnjak omogućio i zapošljavanje supruge 49-godišnjaka u gradskom trgovačkom društvu putem agencije i tijekom studenoga prošle godine ishodio zaključenje ugovora o radu na neodređeno vrijeme. Zauzvrat mu je 49-godišnjak obavio rekonstrukciju stana. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je podnijeta kaznena prijava.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali