Izranjao je i ostao bez kisika, trebalo mu je još samo par metara do površine

Potvrđeno je kako je utopljeni ronilac pronađen u moru kraj Biševa poznati hrvatski podvodni ribolovac Ante Simonelli.

Kako javlja Slobodna Dalmacija, identifikacija je obavljena usporedbom otiska prsta uzetog s tijela s otiskom na kartonu njegove osobne karte pohranjenim u PU zagrebačkoj.

Tijelo pronađenog ronioca je prije usporedbe otiska pogledao jedan od liječnika iz KB Split, koji je rođak Ante Simonellija (42), i prema ronilačkom odijelu i satu na ruci s velikom vjerojatnošću potvrdio je da se radi o nestalom instruktoru ronjenja na dah. Obdukcijom je definitivno utvrđeno da je ronilac umro od utapljanja.

Prije smrti je ubrzao

Iskusni podvodni ribolovac već sada može pretpostaviti da je uzrok hipoksija, odnosno nedostatak kisika u organizmu, koji dovodi do gubitka svijesti. To se, dodaje, može iščitati i s videosnimke s kamere koja je pronađena na Simonellijevoj pušci.

“Na snimci je vidljivo da je Ante, roneći prema površini, zadnjih desetak zaveslaja jako ubrzao, shvaćajući da bi mogao ostati bez kisika, a zatim je sve stalo…”, rekao je podvodni ribolovac, podsjećajući da je snimka proslijeđena policiji, koja ju je na analizu uputila Županijskom državnom odvjetništvu.

Blackout na par metara do površine

Napominje i kako su u ovom slučaju dva moguća scenarija hipoksije i nesvjestice, od kojih prvi podrazumijeva da se Simonelli preforsirao zbog dugog boravka na morskom dnu, te da je zatim, prilikom izranjanja, došlo do takozvanog blackouta.

“Do nesvjestice ne dolazi na dnu, nego u pravilu par metara od površine. Naime, parcijalni tlak kisika u krvi rapidno pada na razini od deset metara dubine, pa do površine gdje su najviše razlike u tlakovima. Devedeset posto svih incidenata ove vrste se, dakle, događa na tim manjim dubinama”, rekao je ovaj poznavatelj ronjenja.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Crna-kronika/tabid/70/articleType/ArticleView/articleId/253835/Default.aspx

Povratak na Net.hr