OSUĐEN NA 18 GODINA

IDE DOMA SLUŽITI KAZNU: Paragvaj izručuje Hrvatskoj mladića koji je uhvaćen kao ‘mula’ za kokain

Mirko Novaković koji zbog neovlaštenog posjedovanja i trgovine droge zatvorsku kaznu služi u Paragvaju uskoro bi trebao biti preseljen na izdržavanje u Hrvatsku.

Višnjevčanin Mirko Novaković (26), koji zajedno s Domagojem Toblerom (27) izdržava kaznu od 18 godina zatvora u Paragvaju zbog neovlaštenog posjedovanja i trgovine opojnih sredstava, uskoro će biti izručen Hrvatskoj.

Rezultat je to presude Županijskog suda u Osijeku, od 17. siječnja ove godine, u povodu pozitivnog rješenja ministarstva pravosuđa Republike Paragvaj od 26. lipnja 2016. godine, za preuzimanje izvršenja strane kaznene presude. Glas Slavonije piše kako je to rješenje stiglo nakon više od šest godina koliko dvojac provodi u paragvajskom zatvoru.

Mirko Novaković i Domagoj Tobler uhićeni su 12. siječnja 2011. godine u Međunarodnoj zračnoj luci “Silvio Pettirossi”, u gradu Luque gdje im je prigodom kontrole u želucu pronađeno ukupno 69 kapsula u kojima je bio kokain. Za paragvajske vlasti oni su nosači droge, takozvane”mule”. Cilj im je bio Francuska.

Dugotrajan postupak

Za razliku od Domagoja Toblera, koji izdržava kaznu u Nacionalnom zatvoru Tacumba, u Asuncionu, Mirko Novaković uložio je žalbu i tražio da zatvorsku kaznu služi u Hrvatskoj što su paragvajske vlasti odobrile.

Jedan od razloga dugotrajnog postupka odobravanja izručenja je i različita visina kazne u Paragvaju, odnosno Hrvatskoj, za istovjetno kazneno djelo. Hrvatska je morala prihvatiti zatvorsku kaznu od 18 godina, dok je kod nas najviša kazna za to djelo 12 godina.

Ipak, mladi Višnjevčanin mogao bi, nakon što bude izručen Hrvatskoj i ranije izići na slobodu, jer i paragvajski sud odobrava raniji izlazak nakon izdržavanja dvije trećine kazne. Tako bi prema tom rješenju Mirko Novaković mogao odležati u zatvoru još šest, umjesto ukupno 12 godina.

Povratak na Net.hr